2012. június 13., szerda

Epres-rebarbarás morzsa.




Az utolsó és egyben nagyon érett eperszemek, és némi rebarbara hozzáadásával készült ez a látványra  éppen szépnek nem mondható, viszont finomnak annál finomabb desszert. Sajnos a zöldségesnél már nem nagyon van magyar eper, így ezzel nálunk be is fejeződött az eperszezon. Viszont akinek a saját kertjében megterem ez a finom gyümölcs, gondolom még egy ideig élvezheti a belőle készült finomságokat. Én pedig csak reménykedni tudok, hogy jövőre megint a bőséges, és szép termésnek köszönhetően készülhet majd néhány új, és régi finomság a konyhámba. Persze azért másfajta gyümölccsel még többször készítek a nyár folyamán morzsást, mert nem csak gyorsan elkészül, de az egyik kedvenc desszertünk is.  Az eper és a rebarbara nagyon finom volt az ízesített tejföllel, és a tetején ropogósra sült morzsával, és egy próbát mindenképpen megér.








 Hozzávalók:


25 dkg eper
15 dkg rebarbara
3-4 ek tejföl
2-3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 ek vaníliás pudingpor


Az eperszemeket félbevágjuk, a  rebarbarát vékonyan meghámozzuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk.
Ezután beletesszük a formába, majd kézzel kicsit összekeverjük.

A tejfölt simára keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a pudingporral, majd egyenletesen rákanalazzuk a gyümölcs tetejére.


Hozzávalók a morzsához:


12 dkg liszt
7 dkg vaj
1 ek porcukor


Tegyük egy tálba a lisztet, a porcukrot és a hideg vajat, majd az ujjunkkal morzsoljuk össze úgy, hogy darabos maradjon.
Ezután szórjuk rá a tejfölös keverék tetejére.

Helyezzük be a formát előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon  süssük 25-30 percig, hogy a morzsa szépen megpiruljon. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd tányérra kanalazva kínáljuk.


9 megjegyzés:

  1. Nekem a látvány is tökéletes, odavagyok a morzsás sütijeidért! :))

    VálaszTörlés
  2. Guszta és méltó módon zártad ezzel az idei eperszezont!:)

    VálaszTörlés
  3. Ez biztos finom, de én még rebarbarát talán soha életemben nem ettem. Talán gyerekkoromból van némi halvány emlék hogyan is néz ki, mintha a kertünkben lett volna, de ez már nagyon régen volt. S én ahányszor vásárlási körútra indultunk, soha sehol sem találkoztam rebarbarával. Na majd egyszer talán, lehet.............

    VálaszTörlés
  4. Először azt hittem, hogy valami szósz:) Nagyon szeretjük ezt a fincsi desszertet mindenféle gyümölccsel, rebarbarát még mindig nem készítettem, pedig van 1 óriási tő a kertben, na majd hétvégén:)

    VálaszTörlés
  5. Me encanta este postre de migas luce muy bonito ,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  6. Hmm, már hetek óta morzsás sütit szeretnék csinálni, de valahogy eddig nem jött össze. Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, nagyon kedvesek vagytok!!!:)

    Viki!
    Üzletben még én sem láttam rebarbarát, de próbáld meg a piacon hátha sikerül beszerezni. Szerencsére nekem van egy kisebb bokrom, a szomszédnak meg egy nagy, és így elég mindkettőnknek. Én nagyon szeretem.

    Erzsike!

    Ne halogassad, készítsél belőle valami finomságot. Biztosan neked is ízlik majd az íze.

    VálaszTörlés