2012. május 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Spárgás-halas pite.



Erre a hétvégére megint egy spárgás receptet szeretnék ajánlani. Ez a pite nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztható. Melegen főételként tálalhatjuk, hidegen felszeletelve, bedobozolva,  pedig akár a hétvégére betervezett kirándulásra is magunkkal vihetjük. Egyik kedvencem ez a pitetészta, sós pitékhez kiválóan alkalmas. A kukoricaliszt-búzaliszt-olaj keverékéből, némi szezámmag hozzáadásával, nem csak ízletes, de nagyon omlós tésztát kapunk. Tölteléknek most afrikai harcsafilé, spárga, és tejfölös-tojásos-sajtos szósz került az elősütött pitetésztára. Természetesen mindenki a saját ízlésének megfelelő halat választhat, vagy éppen lecserélheti csirkemellre.  Vegetáriánusok hús nélkül, zöldségekkel is elkészíthetik.






Tészta hozzávalói:

10 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzaliszt
3 ek szezámmag
1 dl Floriol olaj
0,5 dl víz
1 tk só
1 tk sütőpor

Egy tálba tegyük bele a kukoricalisztet, a búzalisztet, a szezámmagot, sót, sütőport és keverjük alaposan össze. Ezután öntsük hozzá az étolajat, és a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. 
Ezután nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. (én folpack fólia között nyújtom ki, úgy könnyebb bánni a tésztával, de akár tenyérrel is belelapogathatjuk a piteformába)

A piteformába lévő tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt, majd töltsük fel nehezékkel. (pl. bab, rizs...)
Ezután helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes lángon süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd távolítsuk el a sütőpapírral együtt a nehezéket.
Kenjük le a tésztát felvert, egész tojással, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 5 percig. Végül vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.


Töltelék hozzávalói:

1 cs zöld spárga
25 dkg harcsafilé (v. ízlés szerinti hal, csirkemell)
2 dl tejföl
4 db tojás
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors
szerecsendió
citromlé


A harcsafilét vágjuk kisebb darabokra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd csepegtessük meg citromlével. Ezután keverjük össze, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek átjárják.

A spárga bimbós részét vágjuk le, majd a megmaradt szárrészt, vágjuk kisebb darabokra.(fehér spárga száráról előtte hámozzuk le a fás részt)
A spárga szárakat főzzük enyhén sós vízbe 5 percig, majd tegyük hozzá a bimbókat, és főzzük még 2-3 percig. Ezután szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le, majd alaposan csepegtessük le a spárgát.

Egy tálba tegyük bele a tejfölt, majd adjuk hozzá  az egész tojásokat, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és szerecsendiót, majd kézi habverővel keverjük simára. Végül reszeljük hozzá a sajtot, majd fakanállal alaposan keverjük össze.

Az elősütött pitetésztára tegyük rá a befűszerezett haldarabokat, és a lecsepegtetett spárgaszárakat. Ezután óvatosan öntsük rá a tejfölös-tojásos-sajtos keveréket, majd helyezzük rá a spárgabimbókat.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél, 150 fokon 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel. Kínálhatunk hozzá ízlés szerint salátát is. Melegen és hidegen, egyaránt nagyon finom.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon jó!!! A pitetésztát innen viszem majd, de ez így egyben tökéletes és szép is!! Öröm ránézni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm!! Ezt a pitetésztát én ötlöttem ki, de nagyon finom omlós. Nem fogod megbánni, ha kipróbálod:)

      Törlés
  2. Nekem nem lehetne csirkével és brokkolival tölteni??? A pitetészta jöhet, csak a hal és a spárga legyen más...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, kérésed számomra parancs, már hogyne lehetne lecserélni a hozzávalókat. Csirkével, és brokkolival is biztosan nagyon fincsi lesz.:)

      Törlés