2012. január 13., péntek

Hájas kifli.





A karácsonyi sütési maraton után (lehet kicsit el is sokalltam, most aztán diétázhatok ezerrel:)) az idei évben ez az első sütemény melyet megsütöttem. Régebben a téli hónapokban igen sokszor sütöttem hájas tésztából kiflit, aztán valahogy egy időre kimaradt az életünkből ez a finomság. Tavalyelőtt aztán disznóvágáskor eltettem egy jókora darab hájat, és újra előkerült a jól bevált családi recept. A decemberi disznólkodásnál aztán megint szóba került a hájas kifli, és természetesen a hájból most is került a fagyasztóba,  most pedig ebbe a kiflibe is. A régi recepten egy kicsit most változtattam, kihagytam az élesztőt, és szénsavas ásványvízzel gyúrtam össze a tésztát. A hájat most nem gyúrtam össze liszttel, csak úgy simán rákentem az előzőleg megkelesztett tésztára. Nem tudom hogy ezeknek az aprócska változtatásoknak köszönhető-e, de a tészta gyönyörű leveles, és légiesen könnyű lett. Sütésálló szilvalekvár került  bele tölteléknek, a tetejét pedig cukrozott dióval szórtam meg. Igaz elég időigényes ennek a kiflinek az elkészítése, de megéri a ráfordított időt és munkát, mert a végeredmény nagyon finom. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Persze akinek nem sikerül hájat beszerezni az vajjal, vagy margarinnal is lekenheti a tésztát. Akkor is nagyon finom kifliket kapunk, csak nem lesznek ennyire levelesek.







Hozzávalók:

 70 dkg liszt
50 dkg tisztított háj
1 dl fehérbor (v. 1 ek ecet)
1 mk só
1 tk cukor
1 db tojás + 1 a lekenéshez
3 ek tejföl
szénsavas ásványvíz

lekvár
darabolt dió
kristálycukor





A hájat 1-2 órára hideg vízbe tenni, majd papírtörlővel szárazra törölni, lehártyázni, és húsdarálón ledarálni.

A lisztet egy tálba tenni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután belekanalazni a tejfölt, beleönteni a fehérbort, hozzáadni a sót, és az előzőleg villával felvert tojást. Ezután fakanállal elkezdeni összekeverni, majd kézzel folytatva, apránként adagolva hozzáönteni az ásványvizet is. Kézzel alaposan kidagasztani úgy, hogy egy lágyabb, de már nyújtható tészta legyen. (én kb. 10 percig dagasztottam)
Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 30 percig pihentetni a tésztát.

Pihentetés után a tésztát, alaposan lisztezett felületre borítani, majd tenyérrel először kicsit szétnyomkodni, majd vékonyra kinyújtani.
Ezután a darált hájat kisebb darabokba szétlapogatni,és a tésztát befedni vele, majd következik a hajtogatás.

Először a tészta alsó felét felhajtani középig, majd a felső felét ráhajtani. Ezután kettéhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Ezután letakarva, hideg helyen 20 percig pihentetni. (én konyharuhával takartam le, majd kitettem a teraszra mivel nagyon hideg volt éppen kint)

A letelt pihentetési idő után a tésztát vékonyra kinyújtani, és az alsó felét felhajtani a közepéig, majd a felső felét ráhajtani. Ezután jobbról behajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Szintén letakarni, és 20 percig hideg helyen pihentetni.

Ezt a hajtogatást, és pihentetést még kétszer megismételni. (így én négyszer hajtogattam meg a tésztát)

Végül a hajtogatások után a tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtani, majd éles késsel, (v. derelyevágóval) ízlés szerinti méretű kockákra felvágni. (a kést fel is melegíthetjük, így könnyebb elvágni a tésztát)
Minden tésztakocka közepére lekvárt tenni, majd megformázni, széleit alaposan  lenyomkodni, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

A kiflik tetejét végül felvert egész tojással lekenni,  majd az apróra vágott kristálycukros-dió keverékével megszórni. (én lekentem tojással, majd ráfordítottam a cukros-dió keverékére, így szépen ráragadt)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a kifliket.

Előmelegített forró sütőbe tenni, majd kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórni. Amennyiben nem fogy el, fagyasztóba hosszabb ideig eltartható. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten felengedve, mikróba vagy sütőbe kicsit átsütve, nagyon finom.

23 megjegyzés:

  1. Imádom a hájast! De azt hiszem sosem fognék neki:) Túl sok a macera... De megenni nem macerás:)) Jó sok porcukorral... ajaj. A tied meg csodásan hangzik és néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm!! Bizony elég sok időre van szükség mire elkészül, de mi is nagyon szeretjük, így néha nekilátok a sütésnek.

      Törlés
  2. Én sem láttam még hájat...Elég távol vagyok tőle. A süteményed egyszerűen mesés, főleg ami ketté van vágva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm!! Hájat néha a hentesnél is lehet kapni. Nincs esetleg olyan ismerősöd aki szokott disznót vágni?? Látod, ha tudtam volna hogy még nem láttál hájat, akkor disznóvágás után szívesen adtam volna neked. Legközelebb majd gondolok Rád, biztosan nagyon finomat tudnál belőle sütni.

      Törlés
  3. Atya Ég! Ha csak egyet is megkaparinthatnék!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ginko, sajnálom hogy nem lehet csak úgy lekapni a monitorról, mert szívesen megkínálnálak.:)

      Törlés
  4. Ó, de guszta! Ez az igazi hájas tészta, na jó néha a bolti is megteszi, de nem ilyen azért! Nagyon fincsi lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!! Én is veszek bolti leveles tésztát, de hájas kiflit, csakis friss hájjal készítek. Biztosan Te is szoktál sütni.

      Törlés
  5. Hú, de jól néznek ki!!! Gyerekkoromban ugyanezt a sütit "szerelmeslevélnek" hívtuk > fogalmam nincs, hogy miért?? :)
    Szerintem Én nem mernék belefogni a hájas sütemény elkészítéséhez... az ilyesmik Anyukámra maradnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella köszönöm!! Erre felénk is él még a "szerelmeslevél" titulus, de én sem tudom honnan kapta ezt a nevet.:) Nyugodtan merjél csak belefogni!!! Meglátod sikerülni fog, és az anyukád büszke lesz Rád, hogy megtudod sütni.

      Törlés
  6. Gyönyörűek, mint mindig.:)

    Kedves Gizi! Figyelmedbe ajánlom a következő pályázatot:
    http://www.reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra nagyon köszönöm!! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a pályázatra. Megnéztem, és már csak tétovázom, hogy merjek-e indulni.:)

      Törlés
  7. Gyönyörű a hájasod! Eszembe juttattad,hogy van egy csomó hájam.
    Jövőhéten én is sütök.Kipróbálom a Te receptedet!

    VálaszTörlés
  8. Terike köszönöm!! Jó sütögetést kívánok, és reménykedem hogy Neked is ízlik majd így a tészta.

    VálaszTörlés
  9. A bolti leveles és a hájas közötti különbség- ég és a föld! Csodaszép a sütid! Régebben gyakrabban sütöttem, néha nagyobb adag hájhoz jutva, hajtogatások után adagonként lefagyasztottam. Kiengedés után formáztam, sütöttem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska köszönöm!! Valóban sokkal finomabb a házi készítésű hájas tészta, még ha nem kevés időt is kell rászánni. Látod, úgy még soha nem fagyasztottam le a tésztát, nem is tudom hogy miért. Van még hájam, lehet meg is csinálom, és lefagyasztom. Köszi az ötletet.:)

      Törlés
  10. Nagyon ügyes vagy. Gizi...ezt én első naptol megfigyeltem. Nem csak az uj gasztró receptekhez értesz, de a régi családi recepteket is át vetted, amit csak is ugy lehet tanulni hogy el lesni a nagymamáktol. Én is el lestem még jó régen...csak sajnos nem maradt semmi a "kemény fejemben" csak a kellemes élmények! Semmi nem lett leirva...és ami lett leirva, a nővérem őrizgeti!

    Guszta, perfekt, és fantasztikusan finom a hájas tésztád...csorog a nyálam, szégyelem!

    Örvendek hogy te is le adtál 2 kilót...bizony a torna is segit, és pláne az egyszerü séta, de nálatok biztos fagyas idők, és hó van már!
    xoxo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elizabeth!
      Tegnap kétszer válaszoltam Neked, és mindkétszer valahol elszállt. Remélem ma sikerül megjelentetni.

      Nagyon köszönöm a kedves szavakat!!! Sajnos én is kevés receptet írtam le, így most csak emlékezetből sütöm meg újra. Persze olyan finomra nem sikerül mint az anyunak, vagy a mamának, de azért próbálkozom, hátha egyszer majd....

      Látom Te is kitartó vagy a diétázással. Nagyon finom salátákat készítesz.:)

      Törlés
  11. Fantasztikusan néz ki!
    Ízletes és étvágygerjesztő!
    xoxoxo

    VálaszTörlés
  12. Fantasztikusan néz ki!
    Ízletes és étvágygerjesztő!

    VálaszTörlés
  13. egy konyu fankot szeretnenk csinalni FARSANGI FANKOT koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igazi farsangi fánk szerintem a szalagos fánk. A következő linken tudod megnézni.

      http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2010/01/farsangi-szalagos-fank.html

      A legegyszerűbb fánk pedig a sütőporos fánk, az is nagyon finom, és kb. 30 perc alatt elkészül.

      http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2015/02/sutoporos-fank-tizperces-fank.html

      Jó fánksütést kívánok!

      Törlés