2011. augusztus 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kacsamell cherry-brandys cseresznye-mártással.




Hétvégére a sült kacsamellet ajánlanám, de ennek hiányában akár csirke, vagy éppen pulykamellet is süthetünk a krumplipüré, és a cseresznyemártás mellé. Nekem a tegnapi hűtőláda átnézése során a kezembe akadt egy csomag, melynek tartalma két darab filézett kacsamell volt. Gyorsan ki is vettem, és még az este bepácoltam a kacsasült-fűszerkeverékkel, melyet még a Fűszerházból kaptam ajándékba.(sajnos el is fogyott, így hamarosan új csomaggal kell beszereznem) Az elgondolásom az volt, hogy krumplipürét, és meggymártást készítek a sült mellé, de szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy sajnos nincs itthon meggybefőtt. Viszont a fagyasztóba lapul jó néhány csomag cseresznye lefagyasztva, így abból készítettem el a mártást. Fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor és cherry-brandy aromával megbolondítva. A fűszereknek, és nem utolsó sorban az aromának köszönhetően nagyon finomra sikeredett a cseresznyemártás. Az egész éjszakát a pácban töltött kacsamell a sütés után finom szaftos és ízletes lett, a krumplipüré és a cseresznyemártás pedig nagyon jól illett hozzá.








Sült kacsamell hozzávalói:

2 db kacsamell filé
kacsasült-fűszerkeverék

olaj(v. kacsazsír)
1 dl fehérbor



A melleket megmosni, majd papírtörlővel szárazra törölni, és mindkét oldalát besózni.

Az olajat (v. olvasztott kacsazsírt) összekeverni a fűszerkeverékkel, majd jó alaposan beleforgatni a melleket. Lefedve egy pár órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól átjárják a húst. (én egész éjszaka a hűtőbe hagytam pácolódni)

Egy teflon serpenyőt felhevíteni, majd belehelyezni a melleket és minkét oldalát 4-5 perc alatt szép pirosra elősütni.
Ezután az elősütött melleket egy tepsibe helyezni, majd 1 dl fehérbort, és a pácolásból visszamaradt fűszeres olajat aláönteni.

A tepsit alufóliával feledni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.



Cseresznye-mártás:

cseresznye(befőtt, v. fagyasztott)
cukor
vaníliás cukor
fahéj
szegfűszeg
citromlé
cherry-brandy aroma
étkezési keményítő
víz


A kimagozott cseresznyét annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, feltenni főni. Ízlés szerint cukorral, a fűszerekkel, citromlével és a cherry-brandy aromával ízesíteni, majd kb. 10-15 perc alatt puhára főzni.

A keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a forrásban lévő cseresznyéhez, állandó keverés mellett hozzáönteni. Kevergetve jól kiforralni, és amikor már besűrűsödött a tűzről levenni, és langyosra hűteni. (nem szabad sokáig főzni, ha már belekevertük a keményítőt, mert különben újra felhígul a mártás)

Közben ellehet készíteni a krumplipürét.

Tálalás előtt a sült kacsamellet felszeletelni, majd a krumplipürével, és a cseresznyemártással együtt kínálni.

11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finomnak tűnik. Holnapra éppen kacsát vettem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon étvágygerjesztő, istenien néz ki:) Nézz be hozzám légy szíves, mert nyertél valamit:)

    VálaszTörlés
  3. Csodás étel! Megéheztem. :)))))

    VálaszTörlés
  4. Különösen a mártást tartom nagyon eredetinek!Már régóta szeretnék valami jó kis gyümölcsmártást összehozni...

    VálaszTörlés
  5. Mária!
    Valóban nagyon finom volt. A kacsasült-fűszerkeveréket csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom. A legnagyobb sikert a cseresznyemártás aratta. Szívesen ebédeltem volna ma nálatok.:)

    VálaszTörlés
  6. trollanyu!
    Köszönöm!!!Benéztem hozzád, és nagyon köszönöm, hogy én lehettem a játékod nyertese.:)

    VálaszTörlés
  7. Petra!
    Köszönöm!! Szívesen küldök egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  8. Sándor!
    Csakis ajánlani tudom neked is ezt a mártást, mert nagyon finomra sikerült. Az aromától és a fűszerektől kapott egy nagyon finom ízt.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  10. Fantasztikusan néz ki! Szeretem a kombináció!
    :*

    VálaszTörlés