2011. augusztus 10., szerda

Cukkinitorta citromos-mascarponés habbal.




Rendszeres látogatóim már bizonyára észrevették, hogy egyik nagy kedvencem a cukkini. Bevallom, évekkel ezelőtt csakis rántva tudtam elképzelni, mára viszont úgy szinte már nem is készítem. Először csak a sós változatban elkészített ételekkel próbálkoztam, és igen nagy sikere volt mindegyiknek. Aztán egyszer rászántam magamat, és az éppen készülő muffin tésztájába is került egy kevés cukkini. Az eredmény a vártnál sokkal jobb lett, és csak úgy faltuk befele egymás után a cukkinis muffinokat. Azóta már számtalan süteményt készítettem. Most pedig egy nagyon finom tortára esett a választásom. A tésztájába a cukkini mellett még került pörkölt dió, mazsola, citromhéj...., a tetejét pedig egy citromos-mascarponés habbal koronáztam meg. A végeredmény pedig megint csak magáért beszélt, mert rövid idő múlva, már csak az üres tányérok sorakoztak az asztalon. Minden cukkiniimádót csakis biztatni tudok a torta elkészítésére. További cukkinis receptek itt megtekinthetőek!!! Mindenkinek jó nézelődést, válogatást kívánok.






Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:

12,5 dk liszt
12,5 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
2 kisebb tojás
120 ml olaj
reszelt citromhéj
1 tk fahéj
1 kk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor
1 tk só
250 ml reszelt cukkini
5 dk mazsola
2 marék pörkölt dió

A diót egy tepsibe tenni, majd az előmelegített sütőbe, közepes lángon párperc alatt aranybarnára pörkölni. Ezután egy tányérra önteni, és teljesen kihűteni.

Egy tálba beletenni a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahajat, a sütőport, a sót, és a szódabikarbónát, majd jól összekeverni. (ennyi só kell bele, nem fog kiérződni a tésztából!!!!)

Egy másik tálba beleütni az egész tojásokat és kézi habverővel kicsit felverni. Ezután hozzákeverni az olajat és a reszelt citromhéjat.

Ezután a száraz keverékhez hozzákeverni a tojásos-keveréket, majd belekeverni a lereszelt cukkinit, a mazsolát és az apróra vágott pörkölt diót.

A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 40-45 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni kicsit hűlni, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni.





Habos-krém hozzávalói:

10 dk mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
porcukor
1 cs vaníliás cukor
citromlé

A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, citromlével és a vaníliás cukorral simára keverni.

A Hulalát kemény habbá verni. (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell bele, mert különben a krém összeesik)

Ezután a jól kikevert mascarponés krémhez apránként, óvatosan hozzákeverni a kemény habbá vert Hulalát, majd a teljesen kihűlt torta tetejére halmozni.
Végül a hab tetejét megszórni egy kevés apróra vágott, pörkölt dióval.

Tálalás előtt, hideg vízbe mártott késsel ízlés szerint felszeletelni.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusosra sikerült:) Nekem is nagy kedvencem a cukkini, meg a mascarpone is. Hasonlít nagyon a répatortára szerintem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! A cukkinit eddig még csak rántva ettem, de nálad már annyi féle édességben láttam hogy biztos nagyon finom lehet az íze sütibe is !:)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a cukkinit ,de az elkészítésére még rá kell beszélnem magam:) Biztos nagyon finom lehet! Kérhetek egy szeletet!?

    VálaszTörlés
  4. Én is inkább a sós változatok híve voltam, de ahogy ezt a tortát elnézem... ki kell próbálni ezt is :)

    VálaszTörlés
  5. Cukkinis sütiről már halottam. Isteni finom állítólag. De, hogy te ilyen csodás sipkával koronáztad meg. Hmmm...
    Meggyőztél. :))))

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű, mint minden sütid

    VálaszTörlés
  7. trollanyu!
    Köszönöm!! Nekem is mindkettő a kedvencem, és valóban hasonló a répás süteményekhez. Azok is nagy kedvenceim, sőt már a férjem is kezd megbarátkozni velük.:)

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Köszönöm!! Állíthatom, hogy mindegyik cukkinis receptem nagyon finom. Nyugodtan próbáld ki őket, biztosan azután te is szívesen készíted el másképpen is.:)

    VálaszTörlés
  9. feketepillangó!
    Természetesen, már küldöm is neked a kóstolót. Bátran próbálkozzál, meglátod ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  10. Mária!
    Édesen is nagyon finom tud lenni!! Kíváncsian várom, hogy neked ízlik-e majd, de szerintem biztosan sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  11. Petra!
    Köszönöm!! Sipka nélkül is finom, de kár lenne lehagyni róla, mert úgy az igazi.:)

    VálaszTörlés
  12. Bianka!
    Nagyon köszönöm, de a te süteményeid is csodaszépek!!!:)

    VálaszTörlés