2011. július 6., szerda

Lazacos quiche (v. pite).



Kérdés: mi legyen az ebéd???????
Válasz: hal!!!!
Kérdés: na, de milyen hal??????
Válasz: lazac!!!!

Ezután a kis párbeszéd után, melyből kiderült hogy halat, pontosabban lazacot kell feltálalnom ebédgyanánt, kezdtem törni a fejem, hogy akkor "mi is legyen az ebéd". Gyorsan előkaptam a szakácskönyvemet, melyben finomabbnál, finomabb "tésztában sült finomságok" vannak. Amikor megvettem, rögtön kinéztem a lazacos pitét, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most éppen kapóra jött a recept és már alig vártam, hogy megkóstolhassam. Megint nem kellett csalódnom a receptben, mert nagyon-nagyon finom lett a pite. Sőt, még kinézetre is éppen megegyezett a könyvben látottal. Ebédnél aztán bebizonyosodott, hogy nemcsak nekem ízlik nagyon, mert rövid idő múlva már morzsája sem maradt. Mivel pedig a szakácskönyvben is egy finom bor társaságát ajánlják a tálaláshoz, így azt is pontosan betartva, mi is azt kortyolgattunk mellé.






Omlós tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
8-10 dkg sertészsír(v. vaj)
csipet só
1 db tojás
1 ek víz


A lisztet egy tálba tenni és a csipet sóval összekeverni. Ezután hozzáadni a zsírt,(v.a hideg vajat) és kézzel összemorzsolni. (én mostanában saját házi zsírral készítem a tésztát, mert így sokkal omlósabb)

A tojást felverni, majd hozzákeverni a vizet és végül a morzsalékos liszthez önteni.
Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tenni 30 percre pihentetni.

A hűtőből kivéve kinyújtani, majd kibélelni vele a piteformát. Az alját villával megszurkálni, majd sütőpapírt helyezni rá és feltölteni nehezékkel.(én rizst használok nehezéknek)

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25 percig elősütni a tésztát. Ezután a sütőből kivenni és eltávolítani a nehezéket a tésztáról. Végül felvert egész tojással megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és még kb. 5 percig sütni. (így nem szívja majd sütés közben magába a tészta a tölteléket)



Töltelék hozzávalói:

30 dk lazac
1 db tojás (+ ami a tészta kenésénél visszamaradt)
2 dl főzőtejszín
1,5 dl tej

őrölt fehérbors
citromlé
bazsalikom


A lazacot konyhai robotgéppel (v. turmix-al) pépesíteni, majd hozzáadni a tojást és pár másodpercig még keverni.

Ezután hozzáadni a tejszínt, és sima krémmé összekeverni. Végül hozzáönteni a tejet, és ízlés szerint fűszerezni, majd így is jól kikeverni.

A sütőből kivett tésztára önteni a lazacos krémet, majd visszatenni a sütőbe és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. Én légkeverésnél 30 percig sütöttem. (addig sütni, hogy szép színt kapjon a teteje, és már ne ragadjon a massza)

Tálalás előtt a formában hagyni kicsit hűlni, majd tálalni. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát is.


12 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem lazacot, de csak jót hallottam róla, így pitében is finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Hűűű nem találok szavakat :)

    VálaszTörlés
  3. Kérek szépen egy szeletet ^_^

    VálaszTörlés
  4. A lazaccal úgy vagyok,hogy hol szeretem,hol meg nem.Valószínű attól is függ,hogy milyent vásárolok..ez a pite viszont biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  5. Fő a pontosság, Gizikém :-))) Ha már írják a borocskát, akkor kell, de kell ám!!! Jó hűvösen!

    Egyébként meg I love lazac :-)

    VálaszTörlés
  6. Kati!
    Nagyon finom, érdemes megkóstolni. Biztosan neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Köszönöm!!! Csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Araniel!
    Akár két szeletet is szívesen küldök.:)

    VálaszTörlés
  9. Edó!
    Nekem a zöldségekkel együtt sütve volt eddig a kedvencem, de ez a pite most átvette a helyét.:)

    VálaszTörlés
  10. Chef Viki!
    :))bizony nagyon jólesett hozzá a borocska!!! Próbáld ki ezt a pitét, mert isteni finom, na de a borocskát se feledd majd el.:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom lehet, imádom a halakat. Lazacot még én sem ettem, de ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés
  12. Illéskrisz...!
    Nyugodtan próbáld ki, biztosan neked is ízleni fog a lazac. Teljesen más, mint a megszokott halíz, de nagyon finom.

    VálaszTörlés