2011. május 23., hétfő

Virslis vegyes-saláta.



Ebben a nagy melegben egy igazán könnyű salátát készítettem ebédre. Az alapötletet még Erikánál fedeztem fel a napokban, Ő mint "mediterrán reteksaláta" tette közzé. Én kicsit változtattam rajta, így szerintem a vegyes saláta jobban ráillik az énáltalam készített finomságra. Először kissé kétségeim voltak, hogy vajon a nyers spenót illik-e valóban hozzá, (én eddig kicsit mindig megpároltam a salátákhoz a spenótot), de a végén a kíváncsiságom legyőzte a kétségeimet. Végül nem bántam meg, mert nagyon finom lett a saláta, így a spenóttal. Erika csirkemellből készítette, én viszont a sült virslivel. (tegnap grillezés volt, és előre gondolván a salátára, párdarab virslit is megsütöttem) Összességében egy nagyon finom, laktató salátát kaptam, melyet bátran merek ajánlani mindenkinek ebédre, vagy éppen vacsorára.




spenót
sárgarépa
retek
virsli
mandulaforgács
fokhagyma
őrölt köménymag
curry
méz

őrölt bors
balzsamecet
olívaolaj

A spenótot alaposan megmosni és jól lecsepegtetni. A sárgarépát megpucolni és a retekkel együtt nagyon vékonyra felszeletelni.
A virslit megsütni, kihűteni és felkarikázni.

Egy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajat hevíteni, majd beletenni az ízlés szerinti mennyiségű curryt, a vékonyra szeletelt fokhagymát és az őrölt köménymagot, majd párpillanatig kevergetve pirítani. Ekkor hozzáadni a mézet, jól elkeverni, levenni a tűzről és kihűteni.
Ha teljesen kihűlt, ízlés szerint ízesíteni a balzsamecettel, sóval és őrölt borssal, majd jó alaposan összekeverni.(én 1 ek vizet is tettem hozzá)

A szeletelt sárgarépát, retket és a virslit összekeverni. A spenótleveleket egy tányérra helyezni, majd a tetejére pakolni a a zöldséges-virslis keveréket. Alaposan meglocsolni a balzsamecetes-fűszeres dresszinggel, majd a tetejét megszórni mandulaforgáccsal és meglocsolni olívaolajjal.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá fokhagymás pirítóst, de így magában is nagyon finom.

13 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, valóban erre a meleg napokra való könnyü kis étek!

    VálaszTörlés
  2. Jó kis üdítő, színes saláta!:-)Valahogy a spenót még sosem jutott eszembe, hogy tegyek a salátába.

    VálaszTörlés
  3. Mandulaforgáccsal igazán vidám.

    Látom már hiába várok a május közepén blogger-balesetben eltűnt kommentek (köztük a tieid is) előkerülésére, hasztalan a still working on restoring some of the data a Status-on :-/

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lett, és biztos finom is. Elöször én is féltem töle, de hihetetlen finom a spenót, pedig ha jól emlékszem gyerekkoromból (hehe, voltam az is), féltek töle, meg nagyon meg kellett fözni. puszi

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszönöm!! Valóban nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Én szoktam spenótból salátát készíteni, van is fent a blogba, de eddig mindig megpároltam egy kicsit.:)

    VálaszTörlés
  7. Anazar!
    Nagyon örülök, hogy olvastad a hozzászólásomat. Már éppen arra gondoltam hogy megírom újra, mert hátha nem láttad.:)
    Nálam is tűntek el dolgok, sőt ma még írni sem tudtam, mert megint gond volt.:(

    VálaszTörlés
  8. Erika!
    Bizony nagyon jó lett, köszi a receptet. Biztosan még többször megcsinálom. Na nálunk szintén órákig kellett főzni a spenótot annak idején.:)

    VálaszTörlés
  9. Mesi!
    Köszönöm a meghívást, megyek és benézek hozzád.:)

    VálaszTörlés