2011. május 2., hétfő

Házi tészta paradicsommártással.



Lapozgatván a szakácskönyvet, átfutott előttem egy recept "Paradicsommártás". Na gondoltam ezt el sem olvasom, hiszen ki ne tudna paradicsommártást készíteni szakácskönyv nélkül. Mivel azért a kíváncsiságom nagyobb volt, így átfutottam a receptet, és rájöttem hogy bizony ez nem az a bizonyos mártás, melyet a húsok mellé szoktam készíteni. Igaz figyelmesen elolvasva, a receptben is szerepel, hogy halak, sült húsok és tészták mellé ajánlják. Nekem a tésztára esett a választásom, sőt saját készítésű házi tésztára. Gyorsan előkerestem a kamra mélyén megbújó, és már igen régen használt tésztagépemet, és már hozzá is láttam az ebéd elkészítéséhez. A tészta persze sokkal, de sokkal finomabb lett mintha boltban vásároltat főztem volna ki hozzá. (főleg hogy gyönyörű sárga házi tojásokból készült) A mártás pedig még csak nem is hasonlított az eddig készített paradicsommártásomhoz. Tálaláskor reszelt sajttal és pirított baconnel megszórva került a tányérunkra, és mondhatom igazán finom, laktató ebéd volt.






Paradicsommártás:

1 konzerv paradicsom(lehet friss is)
2-3 dl paradicsomlé
2 ek paradicsompüré
10 dkg bacon
10 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
bazsalikom
2 db babérlevél

őrölt bors


A konzerv paradicsomot lecsepegtetni, majd feldarabolni. (ha frissből készül, akkor először forróvízbe tenni, majd hideg vízbe és a héját lehúzni, majd utána feldarabolni.

A sárgarépát és a hagymát megpucolni, majd a répát vékonyan felkarikázni, a hagymát pedig nagyon apróra felvágni.
A bacont szintén apró kockára felvágni.

Egy serpenyőbe beletenni a bacont és elkezdeni sütni. Ha már szép színt kapott, kivenni belőle egy keveset és félretenni a tálaláshoz.

A serpenyőbe maradt baconhöz hozzáadni a paradicsompürét és addig kevergetni, még kicsit felhevül. Ekkor beletenni a felkarikázott sárgarépát, és az apróra felvágott hagymát. Jól összekeverni, majd felönteni a paradicsomlével. Kb. 10 percig főzni, majd hozzáadni a feldarabolt paradicsomot, a babérlevelet és ízlés szerint fűszerezni. Addig főzni, még megpuhul.(ha szükséges, még paradicsomlevet önteni hozzá)
Ezután botmixerrel pépesíteni, majd szitán átszűrni, hogy sima mártás állaga legyen.





Tészta hozzávalói:

15  dkg liszt
2 db tojás(közepes nagyságú)


Egy tálba tenni a lisztet és hozzákeverni a sót, majd az előzőleg villával felvert egész tojásokat és jól összegyúrni.
Addig gyúrni, hogy teljesen sima felületű legyen a tészta. Ekkor a tetejére borítani a tálat és 30 percig pihentetni.

Ha letelt a 30 perc, akkor négyfelé vágni a tésztát, és a tésztagéppel fokozatosan szép vékonyra nyújtani, majd lisztezett felületen, legalább 30 percig szárítani. Ezután ízlés szerinti méretűre felvágni, szintén a géppel.

Ha nincs tésztagép, természetesen sodrófával szép vékonyra kinyújtani a tésztát, majd ízlés szerinti méretűre jó éles késsel felvágni.

Egy edénybe bőséges vizet önteni, majd sót és egy pici olajat tenni bele és felforralni.
Ha már forr, kevergetés mellett beletenni a tésztát és puhára főzni. Végül leszűrni, majd egy pici olajat önteni rá és összekeverni. Rögtön tálalni.

Tálaláskor a tésztát tányérra tenni, majd rákanalazni a paradicsommártást a tetejére. Reszelt sajttal és pirított baconnel ízlés szerint megszórni.

14 megjegyzés:

  1. Csúcs főleg, hogy a tészta házi

    VálaszTörlés
  2. Guszta a tésztád a szósszal! Pont most délután csináltam én is tésztát, igaz most csak lebbencsnek valót.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes vagy Gizus!
    Nekem mindig egy néni készíti a házi tésztát,én még nem próbáltam...Igaz mennyire finom? Más a színe meg az íze is.

    VálaszTörlés
  4. Hú,de guszta Gizusom,éppen törtem a fejem,hogy holnap valami tésztát ennénk,lehet,hogy ilyesmi lesz:-),köszi!:-)

    VálaszTörlés
  5. Jaj de szép, de nem irigykedem, mert szombaton én is tésztát gyurtam, igaz hogy az enyén zöld volt a medvehagynától, de igazi házi, amiél nincs is finomabb a világon. S majdnem hasonlóan készítettem én is.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép a téged nyers tésztát.
    xoxoxo

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Köszönöm!!! Érdemes kipróbálnod a házi tésztát, nagyon egyszerű és ilyen géppel gyorsan elkészül.:)

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Köszönöm!! Érdemes kipróbálni a szószt, nekem nagyon ízlett. Lehet kicsit gyorsítani, pl. nem muszáj pépesíteni és átszűrni, úgy is eltudom képzelni.:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Nagyon köszönöm!!! Régebben kézzel gyúrtam a tésztát, de ez a gép nagyszerű!!! Csodaszép sárga tojásokat kaptam, és ezeket csak tésztagyúráshoz használom fel. Igaz lehet már sok igen jó házi tésztát kapni, na de ez azért mégis más. Nincs kedved megpróbálkozni a tésztagyártással???

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Örülök hogy sikerült ötletet adnom, és majd holnap kíváncsian várom, a te receptedet.Mert biztosan más, de ugyanilyen finom lesz.:)

    VálaszTörlés
  11. Viki!
    Köszönöm!! Na én most bizony irigykedem a te medvehagymás tésztádra :))), biztosan isteni finom volt.

    VálaszTörlés
  12. Gizi ez nagyon étvágygerjesztő!!Ezer éve nem csináltam tésztát.Hogy miért??Nem is tudom.Nekem is van ilyen szerkentyűm,de imádom kézzel sodorni.Most újra kedvet kaptam hozzá.Meg is van a legközelebbi tésztanapon mit is főzzek!Nagyon szeretek itt nézelődni mindig ihletet meritek Nálad!

    VálaszTörlés
  13. nyanyus!
    Nagyon köszönöm, és örülök hogy szeretsz itt nézelődni!!!! Már a tudat is boldoggá tesz, hogy nemhiába írom a blogot.
    Tudod régen én is kézzel gyúrtam a tésztát, és bizony elég sűrűn főztem. Aztán valahogy leszoktunk róla, na látod én sem tudom miért.:)) Most viszont annyira fájnak a kezeim, hogy örülök annak hogy van a gépem, a tészta meg éppen olyan finom mintha kézzel gyúrnám. Tudod, lehet visszaszokunk arra, hogy sűrűbben legyen tésztás ebéd.

    VálaszTörlés