2011. március 21., hétfő

Sajtos-fokhagymás krémleves baconnel.



Igen ritkán főzök levest, nem tudnám megmondani miért, pedig régebben nem múlhatott el nap, hogy ne kerüljön ebédnél az asztalra. Viszont nagyon szeretem a hagymaleveseket, köztük a fokhagymalevest, többféleképpen elkészítve. Most is éppen az előzőleg jól bevált recept szerint szerettem volna elkészíteni, amely itt található, ám miközben a hozzávalókat szedegettem össze, egy újabb verzió fogalmazódott meg bennem. Most tubusos krémsajt is került bele főzés közben, na meg egy kevés fehérbor is. Mondhatom egyik sem rontotta el, sőt inkább előnyére vált ennek az egyszerű levesnek. Éppen volt itthon egy darab mini szezámmagos bagettem, így egy kis olívaolajjal megspriccelve, és sajttal megszórva, azt sütöttem ropogósra mellé. Mindkettő nagyon finom volt külön-külön is, na de együtt........leírhatatlan. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, és garantálom nem fog csalódni benne.






5-6 gerezd fokhagyma
15 dk bacon
1 tubusos krémsajt(pl. Mackó)
1 ek liszt
2 db húsleveskocka
szerecsendió
őrölt bors
majoranna

1-1,5 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 l víz

A bacont felkockázni és zsírjára sütni. Ezután kiszedni a zsírból és félretenni.

A visszamaradt zsiradékba belenyomni a fokhagymagerezdeket, majd visszahelyezni a gázra és egy kicsit megfuttatni. Megszórni a liszttel és kevergetve világos zsemleszínűre pirítani.
Ezután felönteni a vízzel, hozzáönteni a bort, majd beletenni a húsleveskockát, ízlés szerinti mennyiségű fűszert és sót. Végül pedig belenyomni a tubusos sajtot. Jól kiforralni, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzni.
Ezután botmixerrel pépesíteni, majd visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett, belekeverni a tejszínt.
Végül hozzáadni az előzőleg kisütött bacont, jól kiforralni és 4-5 perc alatt készre főzni.


Sajtos-olívás bagett:

mini szezámmagos bagett
olívaolaj
Edami sajt

A bagettet vékonyra felszeletelni, majd egy pici olívaolajat csepegtetni minden szeletre. Ezután ízlés szerinti reszelt sajttal megszórni.
Egy tepsibe egymásmellé helyezni, majd előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.

Ízlés szerint még megszórhatjuk a levest reszelt sajttal, és a ropogósra sült bagettel tálaljuk.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Szeretem és általában főzök levest,ilyet még nem főztem, de kipróbálom igérem!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, és irtó édes a tálkád

    VálaszTörlés
  3. Nem is ragozom! ZSENIÁLIS! IDEVELEEEE! :-D

    VálaszTörlés
  4. Gizusom,de imádom a krémleveseket,nagyon gyönyörű a tiéd,a tálalásod,meg csodaszép:-)Ja és ha lehetne úgy osszad már el hogy nekem is jusson egy picike:-)

    VálaszTörlés
  5. Mostanában annyira szeretjük a krémleveseket, hogy viszem is a recit!Köszi

    VálaszTörlés
  6. Hú, de guszta, a nyál rögtön összefutott a számban! :)
    Ezer éve készülök fokhagyma krémlevest csinálni, valahogy mindig elmaradt. De ez a recept annyira tökéletes, hogy muszáj lesz kipróbálnom!

    VálaszTörlés
  7. Imádom a leveseket, főleg a krémleveseket, de most a tálalő tálkádat csodáltam meg. Gyönyörű.

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Köszi, és nyugodtan próbáld ki, nagyon gyorsan elkészül és nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Köszönöm!! Van még pár hasonló tálkám, nem is tudom eddig miért nem használtam őket.:)

    VálaszTörlés
  10. Mézigörl!
    Köszönöm, és már küldöm is.:))

    VálaszTörlés
  11. Ditta!
    Nálunk is nagy kedvenc a krémleves. Mostanság, ha néha levest főzök általában ilyen készül. Természetesen úgy osztom, hogy neked is jusson belőle.:)

    VálaszTörlés
  12. Nelli!
    Biztosan nálatok is sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  13. Szemirámisz!
    Köszönöm!! Ne halogassad tovább, érdemes elkészíteni. Nálunk ha megkérdezem milyen levest főzzek, hát a válasz, hogy fokhagymakrémlevest.:))

    VálaszTörlés
  14. Viki!
    Nagyon köszönöm!! Eddig a szekrény mélyén hevert, végre előkotorásztam és nekem is nagyon tetszik.:))

    VálaszTörlés