2010. június 26., szombat

Pulykamáj sütve, borban párolt gombával és sárgarépával.



A csirke és a kacsamájat nagyon szeretem sütve, de pulykamájat nem szoktam venni. Most viszont a baromfiboltban az eladó olyan elánnal kínálgatta és bizonygatta hogy érdemes kipróbálni, hogy nem tudtam neki ellenállni. Bizony nagyon örülök hogy hagytam magam rábeszélni, mert nagyon finomra sikerült megsütni. Készítettem egy pácot, melyben a grillezés előtt szoktam a húsokat pácolni, csak a májnál rövidebb idő elegendő volt a hozzá. Köretnek gombát, lila hagymát és sárgarépát pároltam borban, majd együtt sütöttem készre a májjal. Más köretet nem készítettem, viszont így is nagyon laktató volt. Bizakodom, hogy egy kicsit még diétás is, na persze nem ez volt az elsődleges szempont az elkészítésnél.






4 db pulykamáj
50 dk gomba
4 db lila hagyma
4 db sárgarépa
őrölt fehérbors
fehérbor


Pácléhez:


ételízesítő
3-4 gerezd fokhagyma
majoranna
kakukkfű
őrölt fehérbors
rozmaring
szójaszósz
worchester szósz
olívaolaj


A páchoz valókat összekeverni,majd a jól megmosott és lecsepegtetett májat beleforgatni. 1-2 óráig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják. Közben többször jól átforgatni a pácban.


A sárgarépát megtisztítani és vékonyra felkarikázni. A hagymát szintén megtisztítani majd félbevágva vékonyan felszeletelni. A gombát jól megmosni, félbevágni és vékony csíkokra felszeletelni.(én a gombát is megtisztítom)
Egy tepsibe tenni a felszeletelt zöldségeket, majd megszórni sóval és őrölt fehérborssal. Egy kevés (1-1,5 dl) bort önteni alá, majd lefedni a tepsit és kb. fél órán át, közepes hőmérsékletű sütőben megpárolni.
Ezután a sütőből kivéve a felesleges levet leönteni róla.(elég sok lé lesz alatta, mert a gomba levet enged)

A megpárolódott zöldségeket a tepsi szélére húzni és középre belehelyezni a májat. A páclével meglocsolni a zöldségeket, majd visszahelyezni a sütőbe.
Közepes lángon, kb.30 perc alatt készre sütni. Közben a májat átfordítani, hogy egyenletesen süljön.
Tálaláskor rizst, krumplipürét kínálhatunk hozzá, de csak a zöldségekkel magában is egy laktató, kiadós ebéd.

6 megjegyzés:

  1. A máj is, de ez a köret most isteni lehet

    VálaszTörlés
  2. Bianka!
    Csak úgy hirtelen kitaláció volt így készíteni, de nagyon finom lett. A máj más, kicsit szaftosabb mint a csirkéé, de az is finom lett.:)

    VálaszTörlés
  3. Szuper az ötlet, de itt alul ez a rétes, hát az meg fenomenális!:-))

    VálaszTörlés
  4. Úristen, de szuper!

    Máj,zöldségek, bor, kakukkfű... Hmmmmmmmmmmm...

    VálaszTörlés
  5. Andi/cuki!
    Köszönöm!! Mindkettő finom volt.:))

    VálaszTörlés
  6. Viki!
    Köszi!!! Isteni párosítás, nagyon bejött nekem.:)

    VálaszTörlés