2010. június 19., szombat

Pavlova sült cseresznyével és eperöntettel.




Időről-időre szebbnél szebb Pavlova költemények jelennek meg a blogokban. Én ilyenkor epedezve nézem őket és megállapítom, hogy ez túl tömény édesség és nekem nem szabad ilyet ennem. Nagy sóhajok mellett aztán továbbállok. A napokban tekerek a szobabicajomon és nézem a tv-paprika műsorát, amikor is szembe találom magam a Pavlovával. Felsóhajtok és csak nézem és nézem. Már tudom, hogy elvesztem és a Pavlova megnyerte az ellenem folytatott csatát. Mivel már késő délután volt, így nem fogtam hozzá, de alig vártam a reggelt, első utam a konyhába vezetett és már hozzá is fogtam a sütéshez. Gyönyörű szépre sikerült pedig még soha nem próbálkoztam vele. Na, és ha már lúd, akkor legyen kövér!!!! A belsejét fehér csokoládéval kentem be, tejszínhabbal töltöttem meg, sült cseresznyével díszítettem, és eperöntetet csorgattam rá tálalás előtt. Mondhatom isteni finom lett. Nem volt túl édes, nagyon illett hozzá a cseresznye, és az eperöntet pedig különösen jót tett neki. Egy biztos, ez volt az első, de nem az utolsó Pavlova melyet megsütöttem.






Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:


4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 ek keményítő
1/2 tk ecet
1 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala
5 dkg fehér csokoládé
sült cseresznye
eperöntet





A tojásfehérjéket elkezdeni robotgéppel lágyabb habbá verni. Ekkor kanalanként hozzáadni a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és tovább verni. Amikor már elég kemény a hab, akkor először folyamatos verés közben hozzáadni az ecetet, majd legvégül a keményítőt is. Aztán még tovább verni pár percig.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhalmozni a kemény habot. Elsimítani hogy kb.22 centis kör formájú legyen. Közepébe egy mélyedést alakítani ki.(én szolikonos sütőlapra tettem, így nem ragadt rá és szépen letudtam venni)

A sütőt előmelegíteni 130 fokra, majd behelyezni a tepsit és 75 percig szárítani a habot. Amikor már kezd szép rózsaszín szint kapni a hőfokot mérsékelni 100 fokra és így szárítani tovább.
A sütés befejezése után a csukott ajtajú sütőben hagyni még 30 percig, majd azután nyitott ajtónál kihűteni.

A csokoládét felolvasztani.A Hulalát kemény habbá verni.
A cseresznyét kimagozni, sütőpapírral bélelt tepsire tenni, megszórni barna cukorral és vajdarabkákat tenni a tetejére. Végül a sütőben közepes lángon megsütni.

A kihűlt tortát egy tálcára tenni, majd a belsejét bekenni az olvasztott csokoládéval. A kemény habbá vert Hulalát a csokoládé rétegre halmozni és elegyengetni. Tetejét a kihűlt sült cseresznyével kirakni. Tálalás előtt eperöntettel jól megcsorgatni.


4 megjegyzés:

  1. Ah...kérekkérekkérek ^___^
    Fú de guszta.

    VálaszTörlés
  2. Araniel!
    Köszönöm!!! Küldöm!!!!:)

    VálaszTörlés
  3. Bianka!
    Neked is köszönöm és persze hogy kérhetsz!!! Nagyon finom lett, még a férjemnek is ízlett, pedig ő nem szereti a habcsókos sütiket.:)

    VálaszTörlés