2010. június 25., péntek

Karalábéleves csirkemájjal és nyakkal.




Friss, zsenge karalábét vásároltam (remélem még egy ideig így is lesz) és levest készültem főzni belőle amikor is eszembe jutott, hogy a napokban kifiléztem két csirkemellet és gondoltam hozzáteszem azt a csontot is, már csak az íze kedvéért. Aztán a hűtőbe megláttam egy félretett zacskót, melyben csirkenyak volt, na gyorsan azt is kivettem. Gondoltam akkor már kerüljön bele egy kis csirkemáj is, és így lett ez a karalábéleves kicsit felturbózva.... Levesbetétnek petrezselymes-vajas galuskát (recept itt) szaggattam bele, tálaláskor pedig tejfölt kanalaztam rá, majd úgy kínáltam.






Hozzávalók:

1 db karalábé (nagyobb)
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db paszternák (el is hagyható)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zellerzöld
kisebb csokor petrezselyemzöld
5-6 db csirkemáj
pár darab mellcsont és csirkenyak
só (ízlés szerint)
3 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
1 tk liszt
1 ek étolaj


A karalábét és a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A mellcsontot és a csirkenyakat szintén daraboljuk fel.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt karalábét és a zöldségeket, a préselt fokhagymát, majd pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá feldarabolt csontokat és a csirkenyakat, szórjuk meg az ételízesítővel, majd pároljuk tovább.

Pár perc után szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

Ezután tegyük bele az egészben hagyott vöröshagymát, az összekötött zeller és zöldségzöldet, ízlés szerint sót, majd addig főzzük míg a zöldségek és a hús majdnem puhára fő.  Ekkor tegyük bele a csirkemájat, majd főzzük tovább még kb. 10 percig a levest.

Közben készítsük el a galuskatésztát, ha azt szeretnénk beleszaggatni, majd amikor a máj már pár perce a levesben fő, szaggassuk bele a galuskát is, és úgy főzzük készre. (galuska helyett pl. főzhetünk bele rizst is, de azt akkor jóval előbb tegyük bele, hogy puhára főjön)

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, kanalazzunk rá tejfölt, majd úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Jó kis leves,jöhet vacsorára!!!!!

    VálaszTörlés
  2. nagyon szeretem a karalábét, így ez a leves nagyon finom lehet. Jöhet :)))

    VálaszTörlés
  3. Melli!
    A vacsorával már elkéstem, de ebédre még odaér!!:))

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Neked is küldöm.:))

    VálaszTörlés