2010. június 14., hétfő

Epres-szedres pite.




Ezt a pitét kétféle gyümölcsből, eperből és szederből sütöttem meg. Erre felénk ezt az útszéli fákon termő gyümölcsöt szedernek hívják, de már hallottam arról is, hogy vannak vidékek ahol faepernek hívják. Természetesen mindkét elnevezés ugyanazt a finom gyümölcsöt illeti, így nem is firtatom tovább mi is lehet az eredeti elnevezése. A lényeg, hogy terem fehér és fekete változatban és mindkettő nagyon finom. Tehát elballagtam egy olyan lelőhelyre, ahol nem közvetlen az út mellet található a fa, és így nem kellett attól tartanom, hogy esetleg szennyezett lehet a szeder. Egy finom pitetészta receptemet kerestem elő, és a tetejére vegyesen szórtam a gyümölcsöt. Sütés után egy nem túl édes, de finom szaftos süteményt kaptam. Szerettem volna, hogy még finomabb legyen, így tálaláskor epres-mákos tejszínhabot kínáltam hozzá. Mondhatom isteni finom lett ez a párosítás!!!! Akinek van a közelében szederfa, bátran merem ajánlani, hogy nyugodtan szedjen, és próbálja ki ezt a süteményét, nem fog csalódni benne. Természetesen a boltban megvásárolható szederrel is elkészíthető ez a pite.






32 x 22 cm-es tepsihez:


35 dkg liszt
20 dkg porcukor
4 db tojás
3 dl olaj
2 tk sütőpor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor


Egy tálba felütni az egész tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és jól kikeverni. Ezután hozzáönteni az olajat, és így is jól összekeverni.
Végül beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, és szintén jól összekeverni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd kirakni a szederrel, és a félbevágott eperszemekkel.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40-45 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem)

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni és tejszínhabot kínálni hozzá. (én a kemény habbá vert Hulalába eperpépet, és mákot kevertem, melytől nagyon finom lett)




11 megjegyzés:

  1. Jajj de jó, végre valaki, aki szedernek ismeri ezt a gyümit :D
    Nagyon guszta, tök szép, ahogy ez a 2 eltérő szín ott virít a tetején :)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatosan néz ki, az íze fenséges lehet

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is szeder, én nem is hallottam még ezt, hogy faeper.
    Egyébként nagyon guszta a süti.

    VálaszTörlés
  4. Ez bizony szeder,és szép sötét lilás lesz a szád,ha a fáról eszed.Én a nagymamám kertjében ettem utóljára,de nem is voltunk betegek!!!!De tényleg azt modják,hogy ez az eper,amit annak hivunk,az a szamóca.Ha megjavul a sütöm,elkészitem,ja és ha jó hideg lesz.puszi.

    VálaszTörlés
  5. Ezek az eperfa termései (Morus alba a fehér, és Morus nigra a fekete), nálunk is rengeteg van, talán kicsivel gyakoribb a fekete mint a fehér. A gyerekeim mind megeszik nyersen, a konyháig el se jut :)
    Olyan gyönyörű ételeket készítesz, hogy sokszor összefolyik a nyál a számba :)))

    VálaszTörlés
  6. De szívesen ennék belőle :)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is szeder... :-)
    Nagyon szépséges, megkóstolnám szívesen.

    VálaszTörlés
  8. Közben egy kicsit jobban utánanéztem a különbségnek és ami a receptben szerepel, annak valóban az a neve, hogy Eperfa, egyes helyeken hívják Szederfának, pedig a szeder az cserje.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta! Most jól fogna egy NAGY szelet!

    Bátorkodom megjegyezni, hogy itt Erdélyben a szeder egy szúrós szárú ,levelű bokros kuszó növény, termése hasonlít a málnáéra sötét kék színű és kissé savanykás .
    Amit a tésztára tettél ez esetben eperfa gyümölcse,két változatát ismerem a fehér és a lila ,sötétkék eperét.
    Levelét selyemhernyók etetésére használtuk, termését nem csak a gyerekek szeretik, hanem a házi kacsák is. Nagyon sok baromfi udvaron láttam ilyen fát.

    VálaszTörlés
  10. Mindenkinek köszönöm lányok!!! Látom ki így, ki úgy ismeri vidéktől függően. Gyerekként volt az udvarunkon fehér színű és bizony sokszor egész nap csak ezt ettük, de milyen finom is volt. Mára már csak nagyon kevés fa van az is a főút mellett, és nem szívesen ennék róla. Ezt a fát távol az úttól sikerült felfedeznem, először jól belaktam belőle, és a szám olyan szép lila lett.:))) Tavaly levest készítettem belőle, az is finom volt.

    VálaszTörlés
  11. Nemtudom ti hol éltek!? A szeder, és az eper /fa eper/ ugyanis teljesen két külön gyümölcs annak ellenére, hogy kinézetre hasonlít egymásra. A szeder futó tüskés bokor gyümölcse savanykás, míg az eper fán terem és igencsak édes. Van fehér és fekete.
    Marcsi.

    VálaszTörlés