2010. június 2., szerda

Barna cukros-szezámmagos karamell.




A napokban ezerrel tekertem a szobabicajomon és közben a tévét néztem. Természetesen mi mást, mint egy főzős műsort!!! Különösebben nem is nagyon figyeltem, csak lestem ki a fejemből, amikor egy számomra igen érdekes rész következett. Barna cukrot kevertek össze szezámmaggal. (Sajnos annyira nem figyeltem, hogy nem is tudom melyik műsor volt.) Na, erre rögtön magamhoz tértem és ezerrel tapadtam most már a képernyőre. Rögtön az járt a fejemben, mihez is fogom felhasználni. Nagyon egyszerű elkészíteni, és a végeredmény nagyon-nagyon finom. Másnap már egy kisebb adagot meg is karamellizáltam, és egy epres pohárkrémmel próbára is tettem. Még a vártnál is finomabb lett!!! Tegnap pedig a megszokott pirított zsemlemorzsába forgatás helyett, ebbe a karamellbe forgattam bele az epres túrógombócokat. Ez bizony megint nyerő párosítás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom aki szereti a szezámmagot.







Hozzávalók:

2 ek szezámmag
3 ek barna cukor
1-2 ek víz



Egy tányérba tenni a szezámmagot, majd hozzákeverni a barna cukrot. Ezután egy evőkanál vízzel összekeverni. Olyan állagot keverni belőle, hogy ne legyen folyós. Ha túl száraz lenne akkor még egy pici vizet keverni hozzá.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd kis halmokba rákanalazni a masszát.
Előmelegített sütőben, erősebb hőmérsékleten pár perc alatt szép barnára karamellizálni.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd szépen lehúzni róla a sütőpapírt. (nem kell teljesen kihűteni, mert akkor nehezebben jön le róla a sütőpapír)

Felhasználás előtt ízlésünknek megfelelő darabokra tördelni, vagy összemorzsolni, hogy apró darát kapjunk. Pohárkrémekhez, vagy pl. túrógombóchoz is fellehet használni.

6 megjegyzés:

  1. Gizi, ezt a műsort szerintem én is láttam! TV paprikán, Valami VilágKonyha talán, egy szöszke nő a szakács, nem? Ő fagyihoz használta fel ezt. De lehet, rosszul emlékszem...
    Mindenesetre, tökjó, hogy leírtad, mert majd én is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. HŰŰŰ anyukám folyamatosan gyártotta. Nagyon szerettük. Volt, hogy szezámmagos, vagy dió, mogyorós
    Köszi Gizi, el fogom készíteni anyu receptje már úgy sincs meg

    VálaszTörlés
  3. Dejó, hogy feltetted, a Zuram imádja az ilyet, nah majd meglepem vele :)

    VálaszTörlés
  4. Ami!
    Köszike a segítséget!!! Így már emlékszem, igen igazad van ott láttam és valami olcsó fagyihoz készült.:))

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Örülök, hogy anyukád finomságai jutottak róla eszedbe. Diós grillázst én is szoktam csinálni, de azt le kell darálni ahhoz hogy apró szemű legyen, ezt meg csak elmorzsolni kell. Mindkettő nagyon fincsi.:))

    VálaszTörlés
  6. Zsiri!
    Ne is halogassad azt a meglepit, biztosan imádni fogja.:)

    VálaszTörlés