2009. december 19., szombat

Kocsonya.


 
 
Nagyon szeretjük a kocsonyát, így a disznóvágás után alig várom hogy elkészüljön. Ilyenkor a friss húsból sokkal finomabb.... Annak idején az anyu kicsit megfüstölte a kocsonyahúst, és attól még egy különlegesen finom ízt is kapott. Én a köröm, a bőr, és a friss csülök mellé, van hogy egy darab füstölt húst teszek bele az íze kedvéért, de olyan mint a gyerekkoromban készült kocsonya azért soha nem lesz. Mivel mi kicsit pikánsan szeretjük, így csípősre főzöm, ezért kerül bele 1-2 kanál Erős Pista (paprikakrém) is, de ezt természetesen ki is hagyhatjuk. A füstölt hústól, és a paprikától az elkészült kocsonya  nem lesz olyan szép átlátszó, de íze ezért kárpótol. Persze az én kocsonyám sem különleges módom készül, gondolom mindenki hasonlóképpen főzi, így most csakis kedvcsinálónak osztom meg a receptjét.
 
 
 

 
 
Hozzávalók kb. 8 tányér kocsonyához:

1 db sertéscsülök (nagyobb)
sertésbőr (ízlés szerint)
2 db sertésköröm
egy darab füstölt hús vagy csülök (el is hagyható)
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1db zöldség
3 fej fokhagyma
 2 db babérlevél
fekete 10-15 db egész szemes bors
1-2 ek só
2-3 tk erős paprika (Erős Pista)

 
 
A húsokat alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel, és hagyjuk legalább egy órát hideg vízben ázni, mielőtt feltennénk főni. (Én pl. kézi perzselővel átperzselem, ha van rajta esetleg szőr, az ne maradjon a húson, és a bőrön.)

Ezután tegyük bele egy nagyobb fazékba, öntsük fel bőséges mennyiségű vízzel, hogy jól ellepje, majd forraljuk fel, és szedjük le a habot.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a vöröshagymát, és a bőséges mennyiségű fokhagymát. 
 
Szórjuk meg sóval, adjuk hozzá a babérlevelet és az egész borsot, ízlés szerint erős paprikát vagy paprikakrémet, majd forraljuk fel. (apránként sózzuk, és arra figyeljünk, nehogy elsózzuk, inkább kicsit sótlanabb legyen, mert különben nehezen dermed majd meg)

Amikor felforrt, vegyük egészen kicsire a lángot, majd szép lassan, pár óra alatt (3-4 óra) főzzük puhára a húsokat.

Ezután egy szűrőn szűrjük le a levet, és öntsünk hozzá egy kb. 1,5 dl hideg vizet, majd tegyük félre. (Mielőtt a húsra kanalaznánk a tetejéről óvatosan szedjük le majd a zsírt.)

A húsokat ízlés szerint osszuk szét mélyebb tányérokba, majd merjük rá a leszűrt levet.

Ezután pár órára tegyük hideg helyre, hogy a kocsonya szépen megdermedjen. (lehetőleg ne a hűtőbe tegyük, mert ott nehezebben fog megdermedni)

 
 

 
 
Tálalás előtt ízlés szerint csepegtessük meg citromlével, esetleg ecettel, és egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk.


9 megjegyzés:

  1. Szia Gizi! Nagyon jó ötlet volt, hogy feltetted ezt a receptet. Én is imádom a kocsonyát. Érdekes volt olvasnom hogy Erős Pistát is teszel bele. Azt hiszem az Ünnepek után kell egy jó adagot készíteni nekünk is.

    VálaszTörlés
  2. Szia Gizi!
    Ez biztos nagyon fincsi,nekem Peti nem szereti így mi nem csinálunk,ha megyünk anyuékhoz én szem 1-2 tányérral.:))
    szép napot neked puszi

    VálaszTörlés
  3. Szia Sándor!
    Kicsit csípősen szeretjük, és egyszer nem volt itthon erőspaprikám, akkor jött az ötlet hogy lehet azt helyettesíteni is. Azóta csak így készítem.:) Majd megyek hozzád, és meglesem a te kocsonyádat!!

    VálaszTörlés
  4. Szia Réka!
    Küldök neked egy tányérral légipostán!!:)
    Igazad van ha magadért nem állsz neki főzni, és anyukádé biztosan nagyon finom.
    Szép napot!!Puszi

    VálaszTörlés
  5. Ja és köszi a küldeményt elfogadom a légipostán küldött kocsonyát..:)

    VálaszTörlés
  6. Szia Gizi!
    Én is imádom a kocsonyát, de egyedül vagyok vele a családban. Ezért, ha főzök, anyósoméknak, és a barátnőméknek szoktam elajándékozni néhány tányérral belőle (mert ugye ezt nem lehet kis tételben elkészíteni). Egy kis ötlet: lehet kapni füstölt hús ízű húsleves kockát. Abból rakhatsz a kocsonya levébe. Finom ízt ad neki. Próbáld ki.
    Megint rengeteget segítettél a leveleddel. Hamarosan válaszolok is rá. Addig is minden jót.

    VálaszTörlés
  7. Szia Ani!
    Akkor téged nagyon szeretnek ha ilyen finomsággal kényezteted az anyósodat, meg a barátnődet!!Köszönöm az ötletet!!! Még van egy adag kocsonyahús a fagyasztóba, keresni fogom hozzá a leveskockát. Majd megírom milyen lett!!
    Jó sütést-főzést és ünnepi készülődést!!:)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gizi
    Borzasztóan örülök minden egyes receptjének. Mi itt Szentpéterváron elég sokat küszködünk magyar alapanyagok beszerzésével. Igazi kocsonyát pl. sajnos csak az otthon mindennapos erős pista nélkül készítettük el. Viszont magyar kolbászt szeretnénk tölteni. A konzulátuson minden feltétel erre mge is van, azonban fogalmunk sincs, hogy mi legyen a fűszerek keverési aránya. Ha elkészül megírom milyen is lett. Esetleg küldjünk futárpostával kostolónak???
    Boldoh Újévet kívánunk
    Szentpétervár Nagy Gábor

    VálaszTörlés