2009. december 31., csütörtök

Lencseleves-mákos guba újévre


Elérkezett az év utolsó napja. Ezen a napon minden évben lencseleves, és mákos guba kerül az asztalra. Így történt ez most is, és mivel kicsit babonás vagyok, így annyit főztem, hogy holnapra is maradjon belőle. Így aztán már csak abban reménykedem, hogy mivel az év végén, és az év elején is ezek a finomságok kerültek a tányérunkra, nem lesz gondunk panaszra. Még nem késő hozzáfogni a leves főzéshez, és a guba elkészítéséhez, ha  éppen az én receptem olvasása közben dönt valaki úgy, hogy elkészíti ezeket az ételeket. Én csak jó étvágyat tudok kívánni hozzá.



Lencseleves:




Hozzávalók:

15 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 zellergumó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zeller zöld
1 csokor pezrezselyemzöld
őrölt bors
ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt (kisebb ek)
3-4 pár füstölt virsli
2 l víz







A lencsét válogassuk át és mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra.
Egy edénybe tegyük bele a megmosott lencsét, a felkockázott zöldségeket, és az apróra vágott hagymát. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá egy-két teáskanál ételízesítőt. Ezután tegyük bele a petrezselyemzöldet, a zeller zöldet, és főzzük majdnem teljesen puhára.  (én cérnával összekötöttem a zöldség zöldeket, így egyben kitudtam szedni)
Amikor a lencse és a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak,  akkor tegyük bele a virslit és főzzük pár percig. Ezután vegyük ki a levesből a zöldség és zeller zöldet.
A tejfölt keverjük simára a mustárral, a liszttel, és egy kevéske levessel, majd csorgassuk a levesbe. Forraljuk fel újra, majd főzzük még pár percig. Ízlés szerint ekkor megszórhatjuk a forrásban lévő levest egy kevés pirospaprikával.
Tálaláskor merjük a levest tányérokba és úgy kínáljuk.



Mákos guba:







Hozzávalók:

6 db kifli
darált mák
méz
cukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt citromhéj
reszelt narancshéj
tej
margarin


A kifliket vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra. A mákot kevés cukorral keverve daráljuk le, majd keverjük hozzá a mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom és narancs héjat.

A tejet megmelegítsük meg, és öntsük le vele a fele mennyiségű kiflit. Amikor már jól magába szívta a tejet, egy margarinnal jól kikent jénai tálba tegyük bele. Ezután szórjuk meg a mákos keverékkel, és mézzel ízlés szerint csorgassuk meg.

A kifli másik felét szintén öntsük le a meleg tejjel, és hagyjuk hogy jól magába szívja, tegyük a mákréteg tetejére. Végül szórjuk meg a maradék mákkal, és csorgassuk meg a mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten és kicsit süssük össze.

Tálaláskor szedjük tányérra az összesült mákos gubát, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és reszelt narancshéjjal.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszik a lencseleves receptje. Lenne egy kérdésem: a lencsét nem kell beáztatni? Köszi a választ!

    VálaszTörlés
  2. Szia Csongi!
    Ne haragudj, hogy nem válaszoltam eddig a kérdésedre, de csak most, és véletlenül találtam rá a megjegyzésedre.Nem kell beáztatni a lencsét, legalábbis én nem szoktam, mert így is elég hamar megfől.

    VálaszTörlés