A napokban a Mindmegette.hu oldalon szembe jött velem az "almás-mákos rakott tészta" és olyan guszta volt, hogy rögtön eldöntöttem, hogy cukormentes változatra átalakítva elkészítem. A metélt tészta így teljes kiőrlésű lett, cukor helyett pedig eritritet használtam, de ízlés szerint másfajta édesítővel is készülhet. Összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, finom szaftos maradt. Tálaláskor poreritrittel szórtam meg, és saját házi eperlekvárral jóízűen fogyasztottam belőle.....
Hozzávalók:
1 db savanykás alma
15 dkg teljes kiőrlésű széles metélt
2 db tojás
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
3 dkg vaj
1/2 citrom leve és héja
1/2 kk őrölt fahéj
0,5 dl tejföl
csipet só
10 dkg darált mák
A formában lévő tészta lekenéshez:
2-3 ek tejföl
1/2 ek eritrit
1 kk vaníliaaroma
A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.
A tojások sárgájához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a puha vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és egy csipet sót, majd keverjük habosra.
Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.
A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál eritrittel verjük fel kemény habbá.
Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg teljes kiőrlésű zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.
A tejfölt keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én diabetikus házi eperlekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése