2022. május 13., péntek

Teljes kiőrlésű sós kalács cukorbetegeknek.

 


Sütöttem már többféle teljes kiőrlésű kalácsot, de az összes tészta közül ez lett a legkönnyebb, és a legfinomabb. Eddig a liszthez csak sikért adtam, ezzel is lazítva a tészta állagát, de most úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom tangzhong hozzáadásával, melytől még könnyebbnek, foszlósabbnak kell hogy legyen a tészta...... és valóban sokkal finomabb lett a kalácstészta, így csakis ajánlani tudom a kipróbálását. Én most sós kalácsot sütöttem, de ízlés szerint a só helyett tehetünk bele édesítőszert is, ha éppen édes kalácsot szeretnénk sütni.



Hozzávalók a tangzhong-hoz: 

2 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 dl tej


A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.

Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.

Tipp:
Az elkészült tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. 

A tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet. 
 



Hozzávalók a kalácshoz:

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg búzaliszt

4 dkg sikér

3,5 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 db tojássárga (nagy)

1 tk só

1 tk cukor

az előzőleg elkészített tangzhong

1 kisebb tojás a lekenéshez 
 
 
 
 Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
 
A kétféle lisztet keverjük össze, majd szitáljuk át. Ezután keverjük hozzá a sikért, és a sót. 

A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, keverjük hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, kanalazzuk rá a lisztkeveréket, majd adjuk hozzá az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűtött tangzhongot.

Ezután a robotgéppel dagasszuk meg a tésztát, majd pár percig kézzel is dolgozzuk át. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd egy óra alatt, langyos helyen kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel nyomkodjuk téglalap formára. (Arra figyeljünk, hogy ne nyomkodjuk túl vékonyra, és ne legyen nagyobb mint a forma amiben majd sütjük.)

Ezután szorosan tekerjük fel a tésztát úgy mint a bejglit, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (Sütőpapír hiányában, zsírozzuk, és lisztezzük ki a formát.)

 Újrakelesztés után kenjük le a kalácsot felvert, egész tojással. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 45 perc alatt süssük készre a kalácsot. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



A tésztája a tangzhong-nak köszönhetően laza, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna. Ízlés szerint só helyett édesítőszerrel is megsüthetjük, ha édes kalácsot szeretnénk enni.


4 megjegyzés:

  1. De szép könnyed, lyukacsos lett a kalácsod! Látszik rajta hogy milyen szép laza. nagyon finom lehet! Talán már hallottam ezt a szót, hogy tangzhong, de nem tudtam volna megmondani, hogy mi. Akkor ez olyan kovász jellegű, vagy azt pótolja....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm.... ez a legkönnyedebb kalácstészta amit eddig teljes kiőrlésű liszttel sütöttem. A tangzhongtól sokkal lazább és puhább lesz a tészta.... szerintem a kovászt lehet vele helyettesíteni, de ez egy rántás sűrűségű massza, és nem kell bele élesztő mint a kovászba. Többször használtam már kelt tésztához és csakis ajánlani tudom, próbáld ki.
      2 dkg sima fehér liszt és 1 dl tejből készül, ha sima liszttel készül a kelt tészta.

      Törlés
  2. Nagyon szép kalácsod lett és gondolom finom volt! Egyszer készítettem ezzel a módszerrel , de kipróbálom majd én is kalácsnál alkalmazva is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva. A teljes kiőrlésű liszttel készült kalácsnak különösen jót tett ez a módszer, de a sima liszttel készült is sokkal finomabb így.

      Törlés