2020. december 18., péntek

Lazacos-sajtkrémes kosárkák kaviárral.


  

Az ünnepi ebéd, vagy a szenteste feltálalt vacsora előtt általában füstölt lazacos falatkákat kínálok, így lesz ez idén is. Mivel nem szeretnék olyan előétellel előrukkolni melyet még nem kóstoltam, így többfélét készítek már jóval az ünnep előtt, és a kóstolás után dől el, hogy melyik is kerül az ünnepi asztalra. Idén ez a lazacos sajtkrémmel töltött leveles tésztás kosárka nyerte el a tetszésünket, így szenteste a krémet frissen elkészítve, a tésztát pedig jó ropogósra sütve, fogom kínálni....






 Hozzávalók a leveles kosárkához:

1 kisebb tojás a lekenéshez


Az előnyújtott leveles tésztából egy 6 cm-es formával (v. pohárral) szúrjunk ki korongokat. Ezután minden második tésztakorongnak a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával. (a leeső tésztát gyúrjuk össze és szintén szúrjuk ki)

Ezután a tésztakorongok szélét kenjük le az előzőleg kissé felvert tojással, helyezzünk rá egy kiszúrt tésztakört, és szintén kenjük le tojással, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután a tésztakorongok alját böködjük meg több helyen villával, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta.


Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb.15-20 perc alatt szép pirosra, ropogósra a tésztát. (Én légkeverésnél, 170 fokon sütöttem.)

A sütőből kivéve a kosárkákat hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk. 






 Lazacos sajtkrém hozzávalói:

10 dkg mascarpone (v. krémsajt)
10 dkg sajt
10 dkg vaj
  2 tojássárgája (nagy)
1 ek liszt
1,5 dl tej
őrölt fehér bors
10 dkg füstölt lazac
kaviár (ízlés szerint) 


Egy serpenyőbe öntsük bele a tejet, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a mascarponét, 5 dkg reszelt sajtot, és ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. 
 
 
Ezután robotgéppel keverjük simára, tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd amikor a massza már elég sűrű, vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen.
 
 
Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a vajat, és 5 dkg reszelt sajtot, majd robotgéppel keverjük össze. (amennyiben szükséges, ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal)

A füstölt lazacot vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a sajtkrémhez, és keverjük össze.






Közvetlenül tálalás előtt a kihűlt leveles kosárkákat töltsük meg a lazacos sajtkrémmel, majd ízlés szerint kanalazzuk rá a kaviárt. 

A kosárkákat megsüthetjük előre, és a lazacos sajtkrémet is elkészíthetjük, de csakis tálalás előtt állítsuk össze, hogy a tészta ne szívja magába a nedvességet, és jó ropogós maradjon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése