2022. november 27., vasárnap

Keksztekercs cukorbetegeknek.

 


Advent első vasárnapjához érkeztünk, és ezzel kezdetét veszi egy várakozással teli, meghitt időszak.... az adventi koszorún pedig meggyújtottuk az első gyertyát. Kezdetét veszi az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü megtervezése, és az ünnephez illő sütemények összeválogatása, majd szép sorban a megsütésük is. Én a mai napra egyik nagy kedvencem, a keksztekercs cukormentes változatát készítettem el. (cukorral készült keksztekercs receptje erre a linkre kattintva található) Az íze pedig éppen olyan finom, mintha cukorral készült volna, de azért érdemes már előző nap összeállítani, hogy az ízek kellően összeérjenek, és szépen feltudjuk szeletelni.



Hozzávalók:

20 dkg cukormentes Detki háztartási keksz

5 dkg darált dió

1 ek holland kakaó

10 dkg eritri

1 tk vaníliaaroma

1,5 dl lefőzött fekete kávé

1/2 rumaroma

kevés tej 

2 ek kókuszreszelék a nyújtáshoz

 

A kekszet daráljuk le, majd keverjük hozzá a darált diót, az eritritet, és a kakaót.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a lefőzött fekete kávét, egy kevés tejet, gyúrjuk össze, és formázzuk gombóccá a masszát. Arra figyeljünk hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, hogy könnyen tudjuk majd kinyújtani. (a tejet apránként adagoljuk hozzá)

Két egyforma nagyságú folpack fóliát vágjunk le, majd az egyiket szórjuk meg a kókuszreszelékkel.

Ezután helyezzük rá a kekszgombócot, majd helyezzük rá a másik fóliadarabot, és a két fólia között nyújtsuk ki vékonyra.



Kókuszos krém hozzávalói:

10 dkg vaj

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

5 dkg kókuszreszelék

1/2 rumaroma


A puha vajhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a rumaromát, és keverjük simára. (ízlés szerint több eritritet is adhatunk hozzá)

Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és szintén keverjük alaposan össze.

A vékonyra nyújtott kekszről vegyük le a fóliát, majd egyenletesen kenjük rá a kókuszos krémet.

Ezután a fólia segítségével szorosan tekerjük fel, kicsit formázzuk meg, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Én egy nappal előbb elkészítettem, majd tálalásig a hűtőben pihent.)



Tálalás előtt vegyük ki a keksztekercset a hűtőből, csomagoljuk ki a fóliából, ízlés szerint szeleteljük fel, majd hagyjuk kb. fél órát szobahőmérsékleten állni, és úgy kínáljuk. Az ízek jól összeérnek és nagyon finom, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszunk egyszerre belőle.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, megnéztem a cukros változatodat is . Most bármelyik változatot szívesen elfogadnám:)

    VálaszTörlés
  2. De finom édességet készítettél, nagyon szép, guszta szeleteket vágtál belőle! Nálunk is kedvenc, a karácsony kötelező sütije, desszertje 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Úgy örülök hogy finom lett ezekkel a hozzávalókkal is, mert nagyon szeretem.... nálunk is kötelező karácsonykor is, főleg hogy még sütni sem kell.

      Törlés