2022. szeptember 10., szombat

Szilvás gombóc cukorbetegeknek.

 


Nagyon szeretem a szilvás gombócot, így bizony nagyon hiányzott hogy cukrosként nem készíthetem el a megszokott krumplis tésztával. Ugyan készítettem már régebben teljes kiőrlésű liszttel, de sajnos az is krumplis tészta volt (a recept erre a linkre kattintva található)   és így tiltó listás. Aztán kb. egy héttel ezelőtt egy új recept alapján túró nudlit készítettem, (a recept erre a linkre kattintva található) és azt gondoltam miért is ne lenne annak a tésztája jó a szilvás gombóchoz is. A gombóc elkészült, és bizony nagyon finom lett a túrós tésztával, melynek a közepén fahéjas eritrittel töltött szilva található. Ezután csakis ezzel a tésztával fogom készíteni a szilvás gombócot is. Tálaláskor poreritrittel szórtam meg, és tejföllel kínáltam..... a tejfölt csakis ajánlani tudom a gombóchoz, mert nagyon jól illik hozzá, próbáljátok ki.


 


 

Hozzávalók 12-16 db gombóchoz:

10 dkg barna rizsliszt

12 dkg zabpehelyliszt

45 dkg tehéntúró (rögös)

2 db tojás (nagy)

1 nagy csipet só

12-16 db szilva

1-2 ek eritrit

1 kk őrölt fahéj

kb. 15 dkg zsemlemorzsa

pár ek étolaj

 

 


  

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a barna rizslisztet, a zabpehelylisztet, a sót, az egész tojásokat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Én az apró szemű zabpelyhet ledaráltam a kávédarálón, és azt adtam hozzá.)

Ezután fedjük le a tálat folpackfóliával, és tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.

Ameddig a tészta a hűtőben pihen, kevés olajon, állandó kevergetés mellett, pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát.

Az eritritet keverjük össze az őrölt fahéjjal.

A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, emeljük ki a magot, majd  a mag helyére tegyünk egy-egy kávéskanálnyi eritrittel összekevert fahéjat. (Nekem nagyok voltak a szilvák, így 12 db-ot töltöttem meg.)

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd rizsliszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vékonyra. 

Ezután vágjuk fel annyi darabra, amennyi a szilva, majd mindegyik tésztára helyezzünk rá egy megtöltött szilvát, és formázzuk meg.

Egy edénybe forraljunk fel bőséges mennyiségű vizet, majd amikor már forr, helyezzük bele a gombócokat. 

Ezután várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük tovább még kb. 10 percig.

Ezután szűrőkanállal szedjük ki a gombócokat, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.

 


Tálaláskor a gombócokat ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és őrölt fahéjjal, majd úgy kínáljuk. Én a szilvás gombócot mindig tejföllel tálalom, amely nagyon jól illik hozzá.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, és biztos finomak is! Nagyon ügyes vagy, mert ahogy látom, mindent el tudsz készíteni cukorbetegeknek való változatban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! A kezdetekkor még borúlátó voltam, de azóta rájöttem hogy csakis a hozzávalókat kell újragondolni és mindent el tudok készíteni. Így szerencsére mára már semmiről nem kell lemondanom.

      Törlés
  2. Elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen volt a nyaralásotok. Remélem nagyon jól sikerült! Merre jártatok? Várom majd az úti beszámolót 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nincs miről beszámolnom, hacsak arról nem, hogy a Tisza-tó ahol nyaraltunk szinte kezd eltűnni. Mivel arra készültünk hogy hajóval bejárjuk a megszokott útvonalakat, ahol karnyújtásnyira vannak a vízimadarak, a szitakötők, a ahol a susnyásos a nyugalom szigete, csalódás ért bennünket, mert azokon a részeken szinte nincs már víz. 30-50 cm-es víz volt mindenhol. Ilyent még az ott lakók sem láttak, lehangoló látvány volt. Azért sokat kirándultunk a környéken, és kipihenten jöttünk haza. Reménykedünk benne, hogy ez csak egy átmeneti állapot, és tavaszra újraéled a Tisza-tó, a megszokott szépségével.

      Törlés
  3. Sajnálom hogy ilyen állapotok fogadtak benneteket! Szomorú látvány lehetett az alacsony víz és a szárazság. De ettől függetlenül biztos nagyon szép a táj. Örülök, hogy sokat tudtatok kirándulni és kipihenten jöttetek haza!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a jó ötletet. Nálam is elkészült a szilvás túrógombóc, bár nem annyira diétásan, mint neked. https://korsocska.blogspot.com/2022/09/turogomboc-szilvaval.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon örülök hogy megcsináltad!! Nekem sajnos be kell tartanom a diétát, de a férjemnek is nagyon ízlett. köszönöm a linket, megyek és megnézem.

      Törlés