2021. szeptember 14., kedd

Konfitált hízott kacsamáj.

 


Jó ideje készülök konfitált kacsamájat sütni, de eddig igen ritkán tudtam beszerezni hozzá a hízott májat. A napokban viszont a bevásárlás során a hűtőpultban megláttam, és gondolkodás nélkül már tettem is a bevásárlókosárba. Aztán egy éjszakán át fokhagymás tejben pihent a hűtőben, majd következett a konfitálás..... alig vártam hogy végre megkóstolhassam, és mondhatom nem csalódtam, mert nagyon, de nagyon finom.




Hozzávalók:

50-60 dkg-os hízott kacsamáj

kb. 1 l tej

3-4 gerezd fokhagyma

1 kk só

frissen őrölt színes bors (ízlés szerint)

1-1,5 l kacsazsír (v. libazsír, pulykazsír..)


A fokhagymát pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel.

A kacsamájat tegyük egy tálba, szórjuk rá a vékonyan felszeletelt fokhagymát, majd öntsük fel annyi tejjel hogy ellepje, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.

Sütés előtt kb. fél órával vegyük ki a májat a hűtőből, papírtörlővel törüljük szárazra, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

A zsírt olvasszuk fel, majd óvatosan helyezzük bele a szárazra törölt májat, fedjük le és közepes lángon süssük 7-8 percig.

Ezután óvatosan fordítsuk át a májat, majd fedő nélkül szintén süssük kb. 8 percig.



Közben készítsünk elő egy tálat, szórjuk az aljába a sót és az őrölt borsot, majd óvatosan helyezzük rá a zsírból kiemelt májat.

Ezután szűrjük rá a forró zsírt, majd így hagyjuk teljesen kihűlni.



Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a májat, majd friss kenyérrel, paradicsommal, és paprikával kínáljuk. A forró zsírban feloldódik  a só, így külön már nem kell megsózni a májat. Mivel a zsír bevonja a sült májat így hűtőben hosszabb ideig eltartható.


4 megjegyzés:

  1. Csodás látvány egészen megéheztem, nagyon finom lehet! Csak kíváncsiságból kérdezem nem mintha rohannék májat venni, mennyi zsír kell hozzá? (azt látom hogy milyen zsír)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Kb. 1-1,5 liter zsír kell hozzá, hogy ellepje a májat. Én kacsazsírt öntöttem rá, és a májból kisült zsírtól még finomabb lett, az amúgy is finom kacsazsír. Én sem mondom hogy rendszeresen fogok májat venni, mert szinte aranyárban van.

      Törlés
  2. Nagyon finom májat sütöttél, biztos gyorsan fogy majd vacsorákra, reggelikre. A zsír is nagyon szép színű. Ilyen eljárást én még nem alkalmaztam, de ha baromfi májat sütök, akkor én is mindig sok zsírral, hogy ha egy részét hidegen esszük majd, azokat a májdarabokat jól belepje a zsír.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katikám, valóban nagyon finom a máj is, és a zsír is. Paradicsommal, paprikával esszük vacsorára. :) Mi is nagyon szeretjük a baromfimájat, sokszor veszek kacsamájat is (persze az olcsóbb, kacsamájat, nem a hízottat)de azt még nem próbáltam én sem így sütni.... pedig lehet hogy ki kellene próbálni.

      Törlés