2021. július 24., szombat

Meggyes-túrós pite édes morzsával.

 


Egymásután érnek a gyümölcsök, a bőség zavarában nehéz eldönteni hogy éppen melyik is kerüljön a süteménybe, vagy mint most nálam a pitébe. Végül a meggyet választottam, mert lassan az már leérik.... A pitetésztára először túrós töltelék került, majd a cukrozott meggy, végül pedig egy édes morzsa, mely sütéskor jó ropogósra sült a pite tetején. A meggyet le is cserélhetjük pl. sárgabarackra, szilvára, de nektarinnal is finom lesz a piténk.



A tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
 
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
 
5 dkg porcukor
 
1 db tojás
 
2 tk sütőpor
 
csipet só


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges egy pici hideg vizet önthetünk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.



Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
 
 20 dkg porcukor
 
2 cs vaníliás cukor
 
 1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek étkezési keményítő)
 
1 ek tejföl
 
1 citrom reszelt héja
 
 
 
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. az étkezési keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze. 

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg a cukrozott meggyel....
 
 
 
Cukrozott meggy hozzávalói:
 
50 dkg meggy
 
10 dkg kristálycukor
 
1 cs vaníliás cukor
 
1 kk őrölt fahéj


A meggyet magozzuk ki, majd szórjuk meg a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, keverjük alaposan össze, és hagyjuk pár órát állni (vagy egész éjszaka) hogy a cukor jól átjárja. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá)

Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd pakoljuk rá a túrós töltelékre.


 

Édes morzsa hozzávalói:

10 dkg liszt

10 dkg kristálycukor

1 cs vaníliás cukor

10 dkg vaj (hideg)


A liszthez adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a felkockázott hideg vajat, majd az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Lehetnek benne nagyobb morzsalékos darabok is.

Ezután egyenletesen szórjuk rá a formában lévő meggy tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. 

Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. 
 

Tipp:

A piteformába tegyünk két csík sütőpapírt úgy, hogy túllógjon a formán, mielőtt beletennénk a tésztát. Így sütés után a papírcsíkok segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából. (Nekem kivehető aljú piteformám van, így könnyen tudok bánni a megsült pitével.)


2 megjegyzés: