2015. augusztus 2., vasárnap

Áfonyás-sajtkrémes szelet.




Bátran kijelenthetem hogy az áfonya, és a sajttorta is nagy kedvencnek számít nálunk. Így aztán kihasználva ameddig csak lehet, friss áfonyával többféle sütemény is készül. A hétvégére be is szereztem az áfonyát, és úgy gondoltam hogy sütök vele egy sajttortát. Aztán a napokban Habliliomnál éppen szembe jött velem egy áfonyás-krémtúrós szelet, amely igen csak csalogató volt. A alapreceptet aztán a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. A tésztája pl. a nálam jól bevált linzertészta, melyet mindig házi zsírral készítek, mert így sokkal omlósabb. A töltelékbe pedig nálam túró helyett mascarpone került, melytől szinte légiesen könnyű, habos lett a töltelék. Én most tepsiben sütöttem meg, de ízlés szerint tortaformában is megsüthetjük, a végeredmény pedig így is, úgy is, egy nagyon, de nagyon finom sütemény.







Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. zsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás (kicsi)
1 tk sütőpor
csipet só



A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én házi sertés zsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük, és tenyérrel kissé lapogassuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemelem a tepsibe)

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön, és közben készítsük el a tölteléket.





Töltelék hozzávalói:

40 dkg mascarpone (v. túró, ricotta)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kukoricakeményítő (púpozott)
3 db tojás (közepes)
1 citrom leve és reszelt héja

30 dkg áfonya
5 dkg darált dió 



Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és robotgéppel keverjük jó habosra. 

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, (v. túrót, ricottát) a citrom levét és reszelt héját, és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez. 

Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le hogy ne maradjon rajta nedvesség.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd szórjuk meg a darált dióval, és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és szépen feltudjuk majd szeletelni.







Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

A tésztája nagyon finom omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió, és az áfonya.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése