2014. május 13., kedd

Rebarbarás-epres pitetorta.




A rebarbara és az eper jó párosítás, mi nagyon szeretjük. (hasonló receptek itt megtalálhatóak) Már nagyon vártam, hogy elkezdjen érni az eper, és a rebarbara szárak is növekedésnek induljanak. Végre most mindkettő készen állt arra, hogy egy finom sütemény készüljön belőlük. Először valami krémes-habos finomságra gondoltam, aztán mégis inkább egy szaftos tésztájú pitét sütöttem, most éppen tortaformában. Mivel azt szerettem volna, hogy gyümölcs ne csak a tészta tetején legyen, így rétegezve került a tortaformába. Először a fele mennyiségű tésztát öntöttem a formába, és kiraktam a gyümölcs felével, majd erre szintén tészta, és végül a maradék gyümölcs került. A sütőből kivéve langyosra hűtöttem a gyümölcsös-szaftos tésztát, majd porcukorral megszórva már tálaltam is. Egyszerű, de nagyon finom!!!







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor (8 g)
3 db tojás
1,5 dl tejszín
1 dl mogyoróolaj (v. étolaj)
10 dkg tejföl
1 citrom reszelt héja és leve
1 mk őrölt fahéj
30 dkg rebarbara
30 dkg eper








A rebarbarának vékonyan húzzuk le a külső részét, majd vágjuk fel kb. 2 centis darabokra. Ezután egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a feldarabolt rebarbarát, és szórjuk meg a barna cukorral.

Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt pároljuk puhára, majd vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen. (arra azért figyeljünk hogy szépen egyben maradjon párolás közben)

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Az porcukrot, a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat kezdjük el habosra keverni.  Keverés közben adjuk hozzá az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját, és a levét, majd csorgassuk hozzá az olajat, a tejszínt, végül pedig kanalazzuk hozzá a tejfölt. (egy folyékony keveréket fogunk kapni)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a folyékony keverékhez. Ezután szintén robotgéppel keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, (v. zsírozzuk, és lisztezzük ki alaposan) majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. Simítsuk el egyenletesen, majd rakjuk ki a teljesen kihűlt rebarbara, és a feldarabolt eper felével.
Ezután öntsük rá a maradék tésztát, majd rakjuk ki a tetejét a maradék rebarbarával, és az eperrel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.







 Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitetorta tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


3 megjegyzés:

  1. Gizike a következö sütink ez lessz!! Nagyon jol nez ki es szinte biztos vagyok benne hogy olyan fincsi is!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margareta, nagyon örülök hogy megsütöd! Nagyon finom volt, és szaftos.

      Törlés