2013. augusztus 12., hétfő

Mákos csokoládétorta málnazselével.



Nálunk igen kedveltek a krémes-habos sütemények és torták, így aztán sokszor készül a nyár folyamán különböző gyümölcsös ízesítéssel. Most éppen a málnának van szezonja, bőségesen terem, csak ki kell menni a kertbe és leszedni. Tehát a málna már le volt szedve, csak éppen egy tortát kellett hozzá sütni. Vagyis csak a tésztáját, melyre egy csokoládés-habos réteg került, végül pedig a málnazselé. Mivel a tészta nem tartalmaz lisztet, így liszt érzékenyek is bátran megsüthetik. A torta hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához elegendőek, de én kettő kisebb formában elosztva sütöttem meg.







Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

2 tojásfehérje
8 dkg darált mák
5 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj


A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk. 
Ezután óvatosan keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, és a darált mákot.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. kenjük ki zsírral, és szórjuk meg liszttel), majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, és helyezzük vissza a tésztát a formába.





Csokoládékrém hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
25 dkg mascarpone
10 dkg tejföl
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A csokoládét vízfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk hűlni.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládét.

A Hulalát ( v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a csokoládés krémhez.

A tortaformában lévő tésztára kanalazzuk rá a habos-csokoládés krémet, majd simítsuk  el egyenletesen. 
Ezután tegyük be a hűtőbe hogy kellően lehűljön.


Málnazselé hozzávalói:

50 dkg málna
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
szegfűszeg
reszelt narancshéj (el is hagyható)
10 g zselatin (por)
0.5 dl víz


Öntsünk a málna alá egy pici vizet, majd tegyük fel főni a cukorral, és a fűszerekkel. Főzzük kb. 10 percig, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük hozzá a málnapéphez, és keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd óvatosan öntsük a csokoládés krémre a málnazselét.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, hogy a zselé teljesen megdermedjen a torta tetején.

A tortát közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük egy tálcára, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

11 megjegyzés:

  1. Gizike, ilyen gyönyörüséges nyári desszertet még álmomban sem tudnék el képzelni. A szinek pompásak, és az iz kombinációk valami mennyei lehetnek! Rögtön meg is nézem hogy fel tüzted a Pinterestre mert már is viszem tovább adni.! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Most készülök elkészíteni...annyi kérdésem lenne, hogy étkezési zselatinról van e szó vagy tortazseléről???Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Étkezési por zselatinról van szó!!! A málna passzírozás után eléggé híg, így étkezési zselatin kell hozzá, hogy megdermedjen. Jó sütögetést, és jó étvágyat kívánok a tortához.

      Törlés
  3. Csoki és mák a kedvenceim:) Az külön tetszik, hogy nincs agyondizájnolva, mint általában a torták. Egyszerű és ettől szép.

    VálaszTörlés
  4. Ezt ugye nekem sütötted!? Máris megyek érte. Fantasztikus torta!!!!

    VálaszTörlés
  5. Kerestem egy málnás receptedet (azt eddig nem találtam meg), és ezzel a csodával kerültem szembe! Ez valami fantasztikus!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylvia, nagyon köszönöm, és örülök hogy rátaláltál erre a receptre. Nagyon régen készült ez a torta, de nagyon finom volt. Biztosan ízlik majd Nektek is, ha elkészíted. Melyik málnás receptet kerested?

      Törlés
    2. Csak nagyjából emlékszem a képre: alul vékony tészta, rajta talán málna vagy lekvár(?), és a tetején nagyon vastag fehér réteg - esetleg kókuszos. És kockára volt vágva, nem tortaforma volt. Persze lehet, hogy nem málnás és nem kókuszos, de emlékeimben él, hogy nagyon szuperül nézett ki.

      Törlés
    3. Elnézésedet kérem, hogy nem voltam gépközelben és nem tudtam segíteni. Örülök hogy végül rátaláltál a receptre! A házi meggylekvároddal biztosan nagyon finom lesz ha megsütöd.

      Törlés