2013. augusztus 21., szerda

Kolbászos-paradicsomos tésztasaláta.



A hosszú hétvégi nagy eszem-iszom (bográcsozás) után bizony ma semmi másra nem vágytunk, csakis egy finom, meleg tésztasalátára. Így aztán az ebéd elkészítése nem tartott fél óránál tovább. Mire a kolbász (én a kedvenc hentesem által saját kezűleg készített, nagyon finom debrecenivel készítettem)  megsült, majd a fűszeres-tejszínes szafttal összepárolódott, addigra a tészta is megfőtt. Ezután már nem volt más hátra, mint óvatosan összeforgatni, majd rögtön, még melegében tálalni. Nem csak nagyon finom, de igen laktató is volt. Kevés idővel rendelkezőknek akár ebédre, vagy éppen vacsorára, bátran merem ajánlani.





Hozzávalók 2 személyre:

2 pár debreceni ( v. ízlés szerinti kolbász)
30 dkg tészta (pl. fusilli)
10 dkg sajt (pl.parmezán, edami,..)
2-3 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika (v. chilikrém)
1 tk köménymag (v. őrölt kömény)
2 tk dijoni magos mustár
2 dl főzőtejszín
kakukkfű
szerecsendió
friss bazsalikom
paradicsom






A kolbászt karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a sajtot reszeljük le, a paradicsomot pedig ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe (v. wok-ba) pirítsuk meg a kolbászkarikákat, majd adjuk hozzá a köménymagot, a vékonyan felszeletel chilit, (v. chilikrémet) és az apróra vágott fokhagymát. Keverjük alaposan össze, és pirítsuk együtt még pár percig.

Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a mustárt és a tejszínt. Keverjük össze, és addig főzzük hogy kissé besűrűsödjön a szaft. Ekkor adjuk hozzá a reszelt sajtot, és a frissen szedett, apróra vágott bazsalikomot. Pár perc alatt forraljuk össze, majd adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot. Keverjük óvatosan össze, majd 1-2 perc után zárjuk el a gázt, és fedjük le a serpenyő tetejét, hogy a paradicsom kellően megpuhuljon, de ne essen szét.

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd szűrjük le.  Ezután öntsük hozzá a kolbászos-tejszínes-paradicsomos szószhoz, és óvatosan forgassuk össze.

Az elkészült tésztasalátát melegen tálaljuk. Tálaláskor a tányérokba szedett tésztát ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk.

3 megjegyzés:

  1. ez a recepted nagyon tetszik, köszi. A használt olajjal mit szoktál csinálni? Mindenkinek ajánlom a figyelmébe, itt gyűjtik, és még nyerni is lehet vele megéri

    VálaszTörlés
  2. Na most végre hozzád jutottam, Gizike! Nagyon bonyolult hetem volt, és még lesz, de azért nekem is főznöm kell, még ha nem is minden nap. Sok jó emlékekre idéz nekem a finom PASTA SALAD-vagyi a tészta saláta. Nálunk itt a kilencvenes években volt nagyon fel kapva, pláne szalámi kockákkal, vagy olasz PEPERONI--ez az olasz száraz kolbásszal, sajt kockákkal, a görögöknél meg a feta salátával, de legtöbbje mind oliva olaj, és bor ecettel volt készitve.

    Guszta, és finom a magyar kolbásszal, szivesen ennék most ebben a nagy melegben egy jó kis adagot. Finom kombináció izek szerepelnek ebben a receptben, és jól mutat a tálon! Puszillak

    VálaszTörlés
  3. Jó, ha az ember tarsolyában van egy finomságos rapid ebédötlet. Bár én általában hideg, majonézes tésztasalátákat készítek, de ez nagyon tetszik.
    Viszeeeem!

    VálaszTörlés