2013. augusztus 14., szerda

Áfonyás pite.



 Az áfonya a hűtőben várakozott, és mivel hűvösebbre fordult az idő, így a már napok óta tervben lévő pitét végre megsütöttem. A pitetésztát most vaj helyett sertészsírral készítettem, (saját sütésű) ennek köszönhetően sokkal omlósabb lett. (emlékszem a nagymama mindenhez sertészsírt használt, melytől teljesen más volt az ételek és sütemények íze) Áfonya helyett ízlés szerint más gyümölcs is kerülhet a töltelékbe, de egy próbát áfonyával is mindenképpen megér. Az omlós tésztának, és szaftos-áfonyás tölteléknek köszönhetően olyan sikere volt a pitének, hogy már csak 1-2 szeletkére való maradt a délutáni kávé mellé.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, (v. sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.

Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe, még elkészítjük a tölteléket.






Töltelék hozzávalói:

15 dkg porcukor
2 db tojás
2,5 dl tejföl
1 citrom reszelt héja és leve
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
2 cs vaníliás cukor
2 db babapiskóta
25 dkg áfonya


Az áfonyát alaposan mossuk meg, és csepegtessük le. A babapiskótát morzsoljuk össze.

Tegyük egy tálba a tejfölt, az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd kézi habverővel alaposan keverjük össze. Ezután keverjük hozzá a pudingport is.

Vegyük ki a hűtőből a piteformát a tésztával, majd szórjuk meg az alját az összemorzsolt babapiskótával. Ezután rajuk rá a lecsepegtetett áfonyát, majd óvatosan öntsük fel az összekevert masszával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
Ezután vegyük ki a sütőből és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Ó de guszta szelet, meg is éheztem a látványától :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Főzős pudingport használtam!!! (odaírom a receptbe is) :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörüséges az áfonyás pitéd. Csodálom hogy itt nem használják a pudding port krém receptekben, inkább hozzá teszik a lisztbe a dobozos torta mixekben. Nagyon szép a formája, és az ize pompás!

    VálaszTörlés