2013. március 20., szerda

Kétszínű kuglóf.




Nem vagyok egy nagy kuglófsütő, pedig igencsak szeretem, főleg egy pohár forró kakaóval. Ez a recept viszont olyan egyszerű, és gyorsan elkészül, hogy időnként még én is vállalkozom rá és megsütöm. Anyukám sütötte ezt a fajta kuglófot, pedig Ő a kelt tésztáknak a nagy mestere volt. Kitudja miért,  kuglófot szinte csakis ezzel a kevert tésztával sütött. A napokban egyfolytában a kuglóf körül forogtak a gondolataim, így aztán hozzáláttam a kuglófsütéshez. Ezzel is ötletet adva annak, aki éppen a húsvéti ünnepekre szeretne egy egyszerű, ám finom kuglóffal kedveskedni a családjának. Kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani, mert szerintem ez a kelesztés nélküli kuglófrecept elronthatatlan. A tésztát ízlés szerint még ízesíthetjük reszelt citrom, vagy narancshéjjal, de én ezektől most eltekintettem.





 Hozzávalók:

20 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg porcukor
12,5 dkg Vénusz sütőmargarin
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 ek kakaó
2 dl tejszín

1 tábla tortabevonó csokoládé





Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a két egész tojást. Ezután keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele az olvasztott margarint, és a tejszínt.
Végül szitáljuk bele a sütőporral összekevert lisztet, majd szintén a robotgéppel keverjük simára a masszát.

Ezután osszuk el kétfelé, majd az egyik felét öntsük bele a kivajazott, teflonos kuglófformába.
A tészta másik feléhez keverjük hozzá a kakaót, majd öntsük rá a formában lévő tészta tetejére. Ezután egyenletesen simítsuk el a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.





A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, és csorgassuk rá a teljesen kihűlt kuglófra, majd várjuk meg még teljesen megdermed.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. Olyan, mint egy katalógusfotó! Csorog a nyálam :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni:) Ma éppen én is kuglófot sütöttem, csak mákosat:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gyönyörű, mutatós! Igazán finom lehet!

    VálaszTörlés