2013. március 15., péntek

Csokoládés kekszgombócok.



 Ezek a csokoládés kekszgombócok igazi finomságok, kedvjavítók, (én pl. humorbonbonnak nevezem) olyan napokra amikor semmihez nincs kedvünk és lehangoltak vagyunk. Bonbon készítésbe nem mernék belefogni, nem csak attól való félelmemben, hogy esetleg nem sikerül, hanem inkább azért, mert ha sikerül, nem tudok majd leállni a bonbonkészítéssel. (a kilóimnak pedig egyáltalában nem hiányzik a rengeteg édesség:))) Nemrégiben viszont a "Femina" receptküldő versenyén nyertem egy ajándék könyvcsomagot, és többek között a "Finomságok Ajándékba" remek recepteket, és csodás fotókat tartalmazó könyvet is a magaménak tudhatom.  Ez a könyv igazán nekem való, mert egyszerűen elkészíthető bonbonokat, dzsemeket, krémeket, és különböző konyhai praktikákat tartalmaz. Lapozgatás közben rögtön megtetszett ezek a csokoládéba mártott kekszgolyók, és nem is várakoztam tovább, gyorsan el is készítettem néhány darabot. A kekszes-mogyorós-csokoládés gombócokat először a hűtőben pihentettem, majd csokoládéba mártottam. Akár ajándékba is készíthetjük, vagy éppen a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából a gyerek nyuszi-csomagjába is belerejthetjük.






 Hozzávalók 12 db-hoz:


15 dkg Győri Édes keksz
1/2 tk vaníliaaroma
20 dkg sűrített tej
5 dkg csokoládé
2 dkg földimogyoró
1 tk étkezési keményítő

1 db tortabevonó csokoládé







A kekszet daráljuk le. (v. tegyük egy zacskóba és a sodrófával törjük össze morzsalékosra)
A csokoládét és a földimogyorót éles késsel vágjuk fel apró darabokra.

Ezután tegyük egy tálba az összes hozzávalót, majd gyúrjuk alaposan össze. (ha túl lágy lenne a massza akkor tegyünk hozzá még egy teáskanál keményítőt)

Az összegyúrt masszát ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy kellően megkeményedjem, könnyen formázható legyen, és az ízek is kellően összeérjenek.
Pihentetés után a masszát vegyük ki a hűtőből, majd formáljunk belőle gombócokat.

A tortabevonó csokoládét vízfürdő fölött olvasszuk fel, majd vonjuk be vele a golyókat. Ezután helyezzük rácsra, és hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megszáradjon.

Az elkészült golyókat kb. két hétig tárolhatjuk a hűtőben jól zárható dobozban.

2 megjegyzés:

  1. Az ajándék könyvedhez gratulálok! Nagyon jó kis hangulatbonbont választottál szépek lettek az íze pedig biztosan nagyon finom! Valahogy én is így vagyok vele hogy vagy akkor csinálok ilyeneket mikor tudom hogy jönnek a gyerekek és akkor biztos elfogy, vagy kisebb mennyiségben!:-)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem ez valami mennyei lehet. Most nagyon rá kívántam...:) Jöhetne belőle egy rakattal..:)

    VálaszTörlés