2012. április 6., péntek

Halas felfújt.



A húsvéti ünnepeket megelőző nagypénteken a hagyományokhoz híven, mindig a böjtnek megfelelően, hús nélkül készült, és a mai napig is így készül nálunk az ebéd. Emlékszem anyukám pl. olyan komolyan vette ezt a böjtöt, hogy nagypénteken csakis bablevest főzött, sós vízben zöldségekkel, és kizárólag rántás nélkül. Mi csak sóban-vízben bablevesnek hívtuk, és egy szelet kenyérrel ettük meg. Reggelire és vacsorára pedig elmaradhatatlan volt még a ruszli. Bevallom a leves egyáltalán nem tartozott a kedvenceim közé, de ezt az egy napot persze azért kibírtam. Manapság már azért sokkal lazább elképzeléseink vannak a böjtről, viszont húst semmiképpen nem eszünk ezen a napon. Mint minden évben, ma is hal került a tányérunkra, méghozzá kétféle változatban. Készítettem kapros-citromos pácolással lazacot, a receptet az ünnepek után hozom, és készült még ez a finom halas felfújt. Nagyon egyszerű, rövid idő alatt elkészül, és ízlés szerinti halból készíthető. Én most egyik kedvencemből, afrikai harcsából készítettem, és igen nagy sikere volt. Persze nemcsak a böjti időszakban fogyaszthatjuk ezt az egyszerű felfújtat, így minden halkedvelőnek bátran merem ajánlani.







Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg afrikai harcsafilé
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
1 ek liszt
2-3 dl tej
sajt
1-1,5 dl tejszín
őrölt bors

a forma kikenéséhez:

vaj
zsemlemorzsa




A vöröshagymát megpucolni, és apróra felvágni. A filézett halszeletet, kisebb darabokra felvágni.
A nagyobb szuflé formákat vastagon kikenni vajjal, majd megszórni zsemlemorzsával.

Egy serpenyőbe felhevíteni a vajat, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, és üvegesre párolni. Ezután megszórni a liszttel, és pár pillanatig kevergetve pirítani, majd állandó keverés mellett, hozzáönteni a tejet, és kézi habverővel, simára keverni, kicsit kiforralni.

Az így elkészített besamel-mártásba  beletenni a kisebb darabokra felvágott halat, majd ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal.
Ezután szép lassan, néha megkeverve, pár percig főzni.

Az elkészült halas-mártást ezután belekanalazni a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt formákba.
Mindegyik tetejére, 2-3 ek tejszínt kanalazni, majd megszórni reszelt sajttal.

A megtöltött formákat ezután egy tepsire helyezni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon, szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem szép pirosra)

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd a formákban tálalni.

12 megjegyzés:

  1. Ma én sem ettem húst, sőt még szinte semmit...Szédelgek is. Már fő a sonka, alig várom a holnapot...Fincsi a felfújtad, most ennék egy tálkával!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti csakis ajánlani tudom ezt a felfújtat. Nagyon finom volt, és ízlés szerinti hallal készíthető.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki. Itt is nagy divat a hal Nagypénteken, ezért nagy a sor a Fish and Chips-es előtt:)

    VálaszTörlés
  3. Halas felfújtat még nem ettem, de csak jó lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz bátran merem ajánlani. Nagyon finom.

      Törlés
  4. Kiváncsi voltam a halas felfujtadra. Nem csalódtam, jól néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki köszönöm!! Próbáld ki, már ha az epéd megengedi a kóstolgatását.

      Törlés
  5. Este será mi almuerzo y de postre las naranjas con mascarpone una delicia ¡qué tentación,pasa una buena pascua llena de bendicones y alegría,abrazooooooooooos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita, Muchas gracias.
      Un buen apetito para el almuerzo.
      ¡Felices Pascuas. abrazos y abrazos.

      Törlés
  6. I love your photos and the flavors are so wholesome and delicious

    VálaszTörlés