2012. január 22., vasárnap

Tejszínes-tormás lazactekercsek fehérbormártással.



Sokszor hallani, hogy az ország halfogyasztása nagyon alacsony, és igen kevés halat eszünk. Lehet ennek éppen az az oka, hogy elégé borsos áron lehet hozzájutni.  Az igaz, hogy nagyon egészséges, na meg finom is a hal húsa, de szerintem nem elég laktató, így szívesebben választom pl. én is inkább a sertés, vagy a baromfi húsát. Ennek persze ellentmond, hogy  mostanában elég gyakran kerül hal a tányérunkra. Nem titok, sőt akik rendszeresen látogatják a blogomat, olvashatták már, hogy egyik nagy kedvencem a lazac. A lazac receptek közül is az egyik nagy kedvencem a papírcsónakban zöldségekkel készült változata, de azért megpróbálom mindig más, és más formában elkészíteni. (lazacreceptek itt megtalálhatóak) Ma szintén egy új elkészítési módot próbáltam ki, és a lazacszeletek tetejére tejszínes-tormát kanalaztam, majd réteslapba becsomagolva sütöttem készre. Tálaláskor fehérbormártást kanalaztam rá, és így a tejszínes-tormával puhára párolódott lazac, a ropogós rétestésztában ezzel a ínyenc mártással nagyon-nagyon finom volt. Természetesen ízlés szerint másfajta halszelettel is elkészíthető ez a recept, de a fehérbormártást mindenképpen ajánlani tudom kipróbálásra, majd azzal együtt feltálalni.





Hozzávalók:

 1 cs réteslap
3-4 cm-es lazaccsíkok (bőr nélkül)
vaj
torma
főzőtejszín
színes bors
petrezselyemzöld
tojás a lekenéshez

A lazaccsíkokat sózni, megszórni színes borssal és kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják.

A tormát és a sűrű főzőtejszínt ízlés szerinti arányban összekeverni. 
A petrezselyemzöldet apróra összevágni.
A vajat felolvasztani, és langyosra hűteni.

Nedves konyharuhára helyezni egy réteslapot, és éles késsel félbevágni, majd az egyik lapot lekenni az olvasztott vajjal. Megszórni az apróra vágott petrezselyemzölddel, és ráhelyezni a megmaradt fél réteslapot. Ezután ráhelyezni egy fűszerezett lazaccsíkot, majd a tetejére kanalazni a tejszínes-tormát. Ezután ráhajtani jobb oldalról a réteslapot, majd bal oldalról is, hogy befedje a halat. Végül óvatosan feltekerni mint a rétest. (minden lazaccsíkkal így járni el)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymásmellé helyezni a lazactekercseket, és a tetejüket felvert egész tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 15-20 perc alatt szép piros, ropogósra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)




Fehérbormártás:

5 dkg vaj
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
1 db húsleveskocka
3 dl víz
4 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors


A vöröshagymát nagyon apróra felvágni.
Egy serpenyőbe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni. (vigyázni, hogy ne piruljon meg) Amikor már kellően megpárolódott, felönteni a borral, majd erősebb lángon felére forralni.
Ezután felönteni a vízben feloldott húsleveskockával, ízlés szerint megszórni őrölt borssal, majd addig főzni, hogy kb. 1 dl maradjon.
Ekkor levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni. 

A pépesített hagymát visszatenni a tűzre, majd felönteni a tejszínnel, és kevergetve addig főzni hogy besűrűsödjön. 
Ekkor levenni a tűzről, majd egy szűrőn átszűrni, és kicsit átpasszírozni a hagymadarabkákat.

Egy edénybe vizet forralni, majd levenni a tűzről és ráhelyezni a tetejére a folpack fóliával lefedett mártásos tálat, és melegen tartani tálalásig.

Tálaláskor a lazactekercsekre kanalazni a mártást és így kínálni.

24 megjegyzés:

  1. Gizike! Megint egy nekem nagyon teccetős receptet osztottál meg velünk, biztosan kipróbálom ezt, mert mi is nagyon szeretjük a lazacot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi, nyugodtan próbáld ki, biztosan nem fogsz csalódni benne. A mártást is ajánlani tudom hozzá, mert a kettő együtt nagyon finom.:)

      Törlés
  2. Nagyon guszt!!! Ma én is lazacot vacsoráztam, igaz csak simán megpárolva, nem lehet megunni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Megpárolva is nagyon finom lehetett, és nálatok biztosan finomabb lazacot lehet kapni mint itt. Én sem tudom megunni.:))

      Törlés
  3. Milyen ötletes a lazac ebben az ehető csomagolásban, 2 az 1-ben :).
    Ha egyszer tudok venni valahol lazacot, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Nagyobb áruházakba már lehet kapni, remélem hamarosan szerencséd lesz, és Te is elkészítheted. Én már másfajta halat is sütöttem réteslapba, és az is finom volt.:)

      Törlés
  4. Fantasztikus ötletekkel jössz, Gizike! A Lazac nagy kedvencem nekem is, de igy még nem készitettem, rétes tésztában. Tormával, igen, és bormártással.
    Nagyon szépen sikerült neked, és a fotók is gyönyörüek! Guszta, egészséges, és nagyon finom!
    Puszi,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, nagyon köszönöm!! Tudom, hogy Te is nagy lazac kedvelő vagy, így ezt a receptet is bátran merem ajánlani. Másfajta mártással is biztosan finom, de ezzel a bormártással isteni volt. Puszillak

      Törlés
  5. Annyira jól néz ki, szuperek a képeid! ...és Én ezt most úgy, de úgy megenném! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és én olyan szívesen megkínállak vele.:)

      Törlés
  6. Addig addig kívántattad velem a lazacot, hogy hamarosan étlapra tűzöm.
    De a receptekért visszatérek ám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, hát pont ez a célom a receptekkel, hogy Ti is kedvet kapjatok a lazachoz. Örülök, és köszönöm, hogy tetszenek a receptek.:)

      Törlés
  7. Uhh, az alsó képen lévő adagot se perc eltüntetném :))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))))) csak nyugodtan tüntesd el, jó étvágyat hozzá.

      Törlés
  8. Nagyon finom receptet osztottál meg velünk.ezt ki kell próbálni.Számba is vettem mi hiányzik hozzá.Beszerzem és már csinálom is.Olyan szépséges fotókat csinálsz róla hogy nem lehet ellen állni ,el kell készíteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nyanyus, nagyon köszönöm!!! Meglátod nem fogsz csalódni, mert nagyon finom. Én már pangasiust és harcsát is készítettem így, ezzel a mártással, és mindegyik nagyon finom volt.

      Törlés
  9. Nagyon étvágygerjesztő.
    Szeretem a lazac!
    xoxoxo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vă mulţumim!
      De asemenea, am place foarte mult somon.
      sărut

      Törlés
  10. Gyönyörűek a fotóid! :) Lenyűgöző szeretettel közelítesz a lazac felé- ennyi finomságot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska nagyon köszönöm!!! Valahogy a lazacra teljesen másként tekintek mint a többi halra, biztosan ebből is adódik, hogy megpróbálom minél fenségesebben elkészíteni.:)

      Törlés
  11. Pazar ez az étel és a tálalás!! Imádom a halat, de ahogy írod, drága és nem laktató. Nagyon szépen fotózol!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi nagyon köszönöm!!!Látom Te is osztod a véleményemet, és ha nem lenne ennyire drága, akkor azért biztosan többször készítenénk mindketten, na de így...:(

      Törlés