2012. január 24., kedd

Réteges töpörtyűs pogácsa.



A decemberi disznóvágás óta készülök töpörtyűs pogácsát sütni, de az ünnepek miatt eddig elmaradt. Jó ideje bizony nem sütöttem, és az édes süteményt egyenlőre még  nélkülözni tudom. Viszont ott várakozott a töpörtyű, és a hétvégén neki is álltam a pogácsasütésnek. Nagyon szeretem a pogácsákat, jó néhány recept már a blogra is felkerült, (receptek itt megtekinthetőek)  és többek között az eddigi receptem szerint sütött töpörtyűs pogácsa is. Az a recept is hasonló, majdnem ugyanezekkel a hozzávalókkal készül, csak éppen nem hajtogatom meg háromszor. A napokban a szakácskönyveimet rendezgettem és a kezembe került a nagy kedvencem, Horváth Ilona szakácskönyve, így gyorsan fellapoztam, és megnéztem az Ő pogácsareceptjét. Gondoltam most teljes egészében követem ezt a leírást, és már akkor biztos voltam benne, hogy egy nagyon finom, omlós, és nem utolsósorban réteges pogácsát fogok kapni. Ez így is történt, egyszerűen nem tudtunk ellenállni a frissen illatozó pogácsáknak. Igaz kicsit mintha a bortól lerészegedtek volna, mert dülöngéltek jobbra-balra, de ez az ízükön mit sem változtatott.  Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de megéri a ráfordított időt, így mindenkit csakis biztatni tudok, hogy süsse meg ezt a finom pogácsát.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor
35 dkg darált töpörtyű
15 dkg Rama margarin
2-3 tk só
1 kk őrölt fekete bors
1 dl tej
1 tk cukor
1 tojás a lekenéshez





A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztő, és pár perc alatt futtassuk fel.

Egy tálba tegyük bele a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos a közepébe csináljunk egy mélyedést és tegyük bele a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. 

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és kézzel pár percig dagasszuk a tésztát. 

Ezután vékonyra nyújtsuk ki, kenjük rá a darált töpörtyűt, és tekerjük fel. 

Ezután a feltekert tésztát sodrófával kicsit lapogassuk el, nyújtsuk ki, majd felébe hajtsuk egymásra a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk)


Ezután takarjuk le, és 30 percig pihentessük a tésztát. (Én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam)


 Pihentetés után még kétszer ugyanígy ismételjük meg a nyújtást, és a pihentetést.
Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.

Végül 2 cm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát, majd éles késsel rácsozzuk be, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit sodorjuk meg a pogácsákat, hogy magasabbak legyenek.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással kenjük le.(vigyázzunk hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) 

Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül, szobahőmérsékleten kelesszük újra.

Helyezzük be előmelegített forró sütőbe, majd kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 180 fokon, 17 percig sütöttem)


A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert akkor sütés közben kiszárad, és kemény lesz.

Tálaláskor pl. egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.


38 megjegyzés:

  1. Ó , de nagyon szépek lettek! Ezt ha az én férjuram meglátná biztosan dícsérné. Mondjuk én is elfogadnék most 1-2 darabot délutáni nassolásként!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, szívesen adom, akár az egész kosárral. Az én férjem is nagyon elégedett volt vele.:)

      Törlés
  2. Gizi, neked is nagyon jól sikerült a töpörtyüs pogácsád. Nevettem egy jót hogy irtad jobbra, balra dültek a bortol, pedig te csak keveset tettél bele, én meg fél pohárral.

    Én ott hibáztam az én pogácsáinak amikor ugy ajánlotta az egyik blogosnak a receptje hog kenjem be az egész tésztát miután kiszaggatom, igy bizony el lett rontva a kockák. Tetszik nálad hogy szép levelesek lettek, és ugy veszem észre hogy te ledaráltad a töpörtyüt, és nem vagdaltad apróra. Hát ezt fogom én is csinálni legközelebb!

    Tetszik a szép Magyar teritő is! Na, most megint megkivántam...oda a diéta, de talán még sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, nagyon köszönöm!! Szerintem Te jóval nagyobb adagot gyúrtál be azért kellett hozzá több bor. Nem lett volna Nálad gond, csak először rácsozni kellett volna a tésztát, és utána lekenni a tojással, akkor megmaradtak volna szépen a kockák. Habár én így is szépnek láttam a rácsozásodat. Én mindig ledarálom a töpörtyűt, mert úgy jobban eloszlik a tésztán. Van egy másik receptem, azt nem kell ennyiszer hajtogatni, és pihentetni, így jóval gyorsabb az egész művelet, és az is finom, leveles. A pogácsáknál megtalálod, ha esetleg érdekel.

      A terítőt még az anyukám hímezte, egy szép, örök emlék tőle. Nagyon szeretem, és vigyázok rá.:)

      Törlés
  3. Gizi! Te kínzol éngem! Csodás! De jó lenne egyet levenni tálról! :o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, köszönöm. Á, dehogy kínozlak, inkább postázom az egész kosárral.:))

      Törlés
  4. Teljesen izgalomba hoztál, hol kerítsek hozzá jó kis tepertőt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, esetleg magán hentesüzletbe próbálkozzál, ott hátha sikerül venni. Vagy még esetleg kisütheted magad is, zsírszalonnából. Képzeld Elisabeth, is saját kezűleg sütötte ki, teljesen meglepődtem a képeit nézegetve, hogy ilyenre vállalkozott.:)

      Törlés
    2. Látod, régebben mindig vettem zsírszalonnát, volt finom sertészsírom és tepertőm. Magas a koleszterinem és mióta valamennyire diétázom, évek óta nem foglalkozom vele. Megfogadom a tanácsodat :D köszi :)

      Törlés
    3. Vicuska, mostanában már nem lehet eldönteni hogy egészséges-e a zsír, vagy sem, mert mindenki mást mond. Viszont ennyit talán bűnözhetünk, nem fog megártani. Én is nagyon ritkán sütök, lehet ezért is ízlik olyankor annyira. Jó sütögetést kívánok!!:)

      Törlés
  5. Mit nem adnék én egy két részegen dülöngélő darabért!! Imádom, de nem emlékszem mikor ettem, talán boltit, mert nincs módom tepertőhöz jutni, a boltba meg nem mernék venni, mert nincs benne gyakorlatom, félek valami szörnyűséget sóznának rám! :(( Irigykedem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, szívesen megkínálnálak. Neked is azt tudom tanácsolni, hogy esetleg magán hentesüzletbe próbáld beszerezni, mert ott biztosan finom, saját sütésű töpörtyűt árulnak. Más üzletbe én sem merném megvenni, mert kitudja milyen körülmények között sült. Sajnos nekem már nincs, pedig szívesen küldtem volna, mindegyikőtöknek.:)

      Törlés
  6. Ez fantasztikus) Én sem ettem már évek óta, mert nem kapok töpörtyűt. De ez valami gyönyörűséges, gratulálok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!!:)Erzsike esetleg zsírszalonnát nem tudnál venni??

      Törlés
  7. Jaj Gizi!! Ezek olyan szépek, ez kínzás!! Imááádom az ilyen finomságos pogácsákat. Most süthetek én is... Mert mostmár úgysem bírom ki!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, köszönöm!! Megsütöd, aztán meg én fogok Nálad sóvárogni egy pár darab után.:)

      Törlés
  8. Kedvenc pogácsám, nagyon jól jönne most 2-3 darab.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika szívesen küldök, akár több darabot is. Nálunk is nagy kedvenc, igaz ritkán sütök.:)

      Törlés
  9. Meg ne kövezzen érte senki! - de én nem szeretem a töpörtyűs pogácsát. A férjem viszont igen, a nővéremmel szoktam időnként süttetni, adom a hozzávalót, ő pedig a kész pogácsát.
    Egyszer ugyan már próbálkoztam vele, de nem lett sikeres.
    Te itt olyan részletességgel leírtad-lefotóztad, hogy erőt merítek és nekifogok így!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, én sem szeretek mindent, miért lenne ez gond, hogy Te éppen a töpörtyűs pogácsát nem szereted. Olyan csodaszép tortákat sütsz, hogy kizárt hogy ezzel a pogácsával gondod lenne. Nyugodtan fogjál hozzá, meglátod sikered lesz vele.:)

      Törlés
  10. Imádom, az idei télen még nem ettem, szólnom kell nagymamámnak, mert a családban ő süti a legeslegfinomabb pogácsát.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati biztos vagyok benne, hogy a nagymamád pogácsája isteni finom!!! Biztosan szívesen süt Neked.:)

      Törlés
  11. Én azt kérem az utolsó képről, ami szét van szakítva és annyira látszik rajta, hogy milyen puha, réteges, omlós. Lerészegedtek? Ez jó:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, kérésed számomra parancs, már küldöm is neked, persze az egész tányérral. Dülöngélnek össze-vissza, mint egy részeg.:)))

      Törlés
  12. Jaj de régen csináltam, épp a napokban jutott eszembe.:)Az utolsó kép meg végképp meghozta az ihletet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli, ne is várakozzál vele tovább, süssél egy nagy adagot, én meg majd megyek hozzád egy kis kóstolóért. Én is olyan ritkán sütök, pedig nagyon szeretjük.:)

      Törlés
  13. Lucen ricos y esponjosos una delicia de invierno,te copio la receta,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita! Muchas gracias.
      ¿Seguro de que va a disfrutar de una buena alimentación.
      abrazos y abrazos.

      Törlés
  14. Megsütöttem, nagyon finom! :) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy a receptemet választottad, és nagyon örülök, hogy ízlett!!! :)

      Törlés
  15. Én is megsütöttem ma, és még soha nem sikerült ilyen jól pogácsa! Szép lett és finom! Végre sikerélményem volt. :)
    Köszönöm Éva !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!! Én köszönöm, hogy a receptemet választottad, és nagyon örülök, hogy sikerélményed volt. Köszönöm a fotót is, melyet az elkészült, szépséges pogácsákról küldtél. :)

      Törlés
  16. Megsütöttem, isteni finom,könnyű leveles lett,és szép magasra nőttek. :)
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy a receptemet választottad, és örülök hogy szépséges pogácsákat sütöttél. Én is a napokban készülök újra megsütni. :)

      Törlés
  17. Köszönöm a receptet, megsütőtem, nagyon ízlett a családban mindenkinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy az én receptemet választottad, és nagyon örülök hogy ízlett a családnak!

      Törlés