2011. december 11., vasárnap

Birsalmás tiramisu.




A tiramisu a kedvenc desszertjeim egyike. Amikor valami finomságra vágyom, de éppen nincs kedvem a sütögetéshez, gyorsan összedobok egy  jénaival, és már kanalazom is. Többféle változatban készítettem már, tojással, tojás nélkül és különböző gyümölccsel. Mivel még van néhány szem birsalmám, így most azzal is kipróbáltam, és nagyon finom lett. A birsalmát először fűszeres vízbe megfőztem, majd ebbe a finom lébe mártogattam bele a babapiskótát. A krémhez pedig a pépesített birsalmát, mascarponéval, és habosra felvert Hulalával kevertem össze. Így a birsalma íz remekül érvényesülni tudott, mint a piskótában, mint pedig a habos-krémbe. Mivel ez egy sütés nélküli, és gyorsan elkészíthető desszert, így a karácsonyi ünnepekre is bátran merem ajánlani mindenkinek.




Hozzávalók:

 25-30 db babapiskóta
25 dkg mascarpone
30 dkg birsalmapép
5 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
porcukor

A birsalmát megpucolni, a magházat kivájni, majd apróra feldarabolni. Ezután egy edénybe tenni és felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint cukorral ízesíteni, majd beletenni néhány szegfűszeget és fahajat. Puhára főzni, majd leszűrni és a fűszeres levet félretenni, majd ebbe mártogatni a babapiskótát. A puhára főtt birsalmát teljesen kihűteni, majd pépesíteni.




A mascarponét simára keverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a teljesen kihűlt, pépesített birsalmát.

A Hulalát félkemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a birsalmás masszához keverni. (a habot nem kell teljesen kemény habbá verni, hogy jó habos legyen majd a birsalmás-mascarponés-tejszínes keverék)

A babapiskótát belemártogatni a birsalma főzőlevébe, majd egy jénaiba szépen sorba egymásmellé helyezni.
Ezután rákanalazni a habos-krém felét, és egyenletesen elsimítani.
A habos krém tetejét befedni a főzőlébe mártogatott babapiskótával, majd rákanalazni a megmaradt habos-krémet, és egyenletesen elsimítani.

Tálalás előtt rövid időre a hűtőbe helyezni, hogy a habos-krém kicsit megdermedjen és az ízek összeérjenek.

20 megjegyzés:

  1. De szuper! Imádom a birsalmát, imádom! Isteni lehetett :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak néz ki a birsalma Tiramisud...én egy kicsit fel rugnám...angolul...kick it up...az izét egy kis Schnappsz-al. Az aztán még jobbá tenné, habar a birsalma maga, egy kimondott különleges finom iz, saját magában. Nem mindenki szereti a deszertben az alkoholt!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper ötlet és micsoda íze lehet:) Mi is nagyon szeretjük a tiramisut mindenféle formában.

    VálaszTörlés
  4. Ilyenkor még lehet birsalmát kapni ? Szeretem a pikáns ízét nagyon, jó ötlet a tiramisu belőle.

    VálaszTörlés
  5. Chef Viki!
    Köszönöm!! Isteni finom!!! Valóban csakis így lehet jellemezni!! Próbáld ki, nem fogsz csalódni az tuti.:)

    VálaszTörlés
  6. Elisabeth!
    Nagyon köszönöm!! Én szeretem az alkoholt a süteményekbe, de ehhez a birs ízhez nem tudtam mit is kellene tenni, ami illik is hozzá. Nagyon finom lett az biztos, és gyorsan el is fogyott.:)

    VálaszTörlés
  7. trollanyu!
    Nagyon köszönöm!! Isteni finom volt. Nálunk is nagyon kedvelt a tiramisu, most is gyorsan elfogyott.:)

    VálaszTörlés
  8. szepek!
    Én kb. egy hónapja vettem a piacon, és hűvös helyen tartom. Elképzelhető hogy még most is lehet kapni. Én is nagyon szeretem az ízét, és az illatát is.:)

    VálaszTörlés
  9. Hát ezt megkóstolnám szívesen! Milyen ötletes Tiramisu! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  10. Annyira intenzív és összetéveszthetetlen a birs íze, hogy szerintem bármi egyéb ízesítés felesleges hozzá. Szuper lett a birsumisu, Gizi! :)

    VálaszTörlés
  11. Delicios. Arata fantastic!
    Pupici!

    VálaszTörlés
  12. Ennek a sütinek valami csodás lehet az íze. Nagyon guszta ! Szívesen kipróbálnám, talán majd később, mert most annyi édességet össze ettem az elmúlt napokban hogy most inkább csak sósat eszem /kicsit cukorszintemet csökkentem/. Pedig de szívesen megkóstolnám !

    VálaszTörlés
  13. Még sosem ettem tiramisut, de nálad már annyi változatát láttam, jó lenne kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  14. IllésKrisz...!
    Köszönöm!! Érdemes kipróbálni, a birssel nagyon finom lett.:)

    VálaszTörlés
  15. Vicuska!
    Köszönöm!! Gondolkodtam, hogy mi illene hozzá, de ez így volt tökéletes. Nagyon tetszik ez a "birsumisu"!!:))

    VálaszTörlés
  16. Maya!

    Vă mulţumesc foarte mult!

    Pupici!:)

    VálaszTörlés
  17. Éva!
    Valóban nagyon finom a birsalmától az íze, és olyan gyorsan elfogyott. Na mostanában mi is rengeteg édeset ettünk,de ma disznóvágás volt, és finom túrós pogácsát sütöttem.:)

    VálaszTörlés
  18. Kati!
    Mi nagyon szeretjük a tiramisut, így sokszor készítem el. Nyugodtan próbáld ki biztosan Nálad is nagy sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  19. Épp pár napja készítettem először tiramisut és annyira jól sikerült, hogy biztosan más fajtát is ki fogok próbálni. Ez a birsumisu pedig isteninek tűnik!

    VálaszTörlés
  20. Emi!
    Jártam nálad és láttam, csak nem volt időm írni hozzá, de nagyon guszta volt. A birsalma ízétől nagyon finom volt, érdemes megpróbálkozni vele, de már epreset, málnásat is csináltam és nekünk nagyon ízlett.

    VálaszTörlés