2011. január 28., péntek

Zöldséges fasírt, gombás-rizzsel.



A napokban láttam ezt a receptet a Tv-Paprika egyik új műsorában, melyben Serényi Zsolt cukorbetegek, lisztérzékenyek és diétázók részére ajánl különböző ételeket. Szívesen nézem az Ő műsorait, mert nagyon jó recepteket mutat be, melyek nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is. Már több ételt elkészítettem, így bátran kimerem jelenteni, hogy finomak. Nagyon megtetszett ez a zöldségekkel készült fasírt, és mivel már elég régen sütöttem, így nem is volt kétséges hogy elkészítem. Én sertéscombból készítettem, de csirkemellel, vagy pulykamellel is biztosan nagyon finom. Ugyan Ő bő olajban sütötte ki a fasírtotokat, én viszont a jól bevált sütőben való sütéshez ragaszkodtam. Így is elég szaftos lett, és a lakás sem telt meg az olajszaggal. Köretnek, mivel a húsba tettem gombát és még maradt ki, így gombás-rizst készítettem. Persze a köret ízlés szerint készíthető hozzá. Mindenkinek bátran merem ajánlani, mert nagyon finom!!!




50 dk darálthús (sertés, pulyka v. csirkemell)
1-2 marék zöldborsó
1 db vöröshagyma
15 dk gomba
1 sárgarépa (nagyobb)

őröltbors
szerecsendió
2 tojássárgája
2-3 ek zsemlemorzsa
olívaolaj

A vöröshagymát és a gombát apróra felvágni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni, majd megpárolni a hagymát. Ezután kiszedni és kihűteni.

Szintén egy pici olajat önteni a serpenyőbe, majd beletenni az apróra vágott gombát és addig párolni még teljesen zsírjára sül. Ezután kiszedni és kihűteni.

A zöldborsót enyhén sós vízbe 2-3 percig főzni, majd leszűrni és szintén teljesen kihűteni.
A sárgarépát megpucolni és nagy lyukú reszelőn lereszelni.

Egy tálba tenni a darálthúst és hozzáadni a teljesen kihűlt hagymát, gombát, zöldborsót és a lereszelt sárgarépát.
Ízlés szerint fűszerezni, majd jól összekeverni.
Rászórni a zsemlemorzsát, hozzáadni a két tojássárgáját, majd jól összegyúrni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd megspriccelni olívaolajjal.

Vizes kézzel a masszából egyforma méretű gombócokat formálni, majd zsemlemorzsába meghempergetni, végül pedig a sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni.
Minden gombóc tetejét szintén megspriccelni egy kevés olívaolajjal.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálalni. Én gombás-rizst kínáltam hozzá.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó párosítás! Hogy neked milyen jó ötleteid vannak!

    VálaszTörlés
  2. Először azt hittem csak zöldségekből van, de így még finomabb lehet!:-)

    VálaszTörlés
  3. Én is szoktam ilyet Giza,imádjuk,ide vele,nagyon tetszik:-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Gizi
    Nem tüntem el,csak egy kis "pihit" tartottam.Az ünnepek alatt egy kissé "szedtem" magamra, úgyhogy óvatosan nézegetem a gasztros dolgokat (nyáron le szoktam adni a kilókat)
    Ui: ha már nem tudsz mit kezdeni az időddel,kukkants be hozzám

    VálaszTörlés
  5. Ez nálunk a gyerekek kedvence, jkó kis házi majonézzel.

    VálaszTörlés
  6. Juci!
    Köszönöm, érdemes így együtt kipróbálni, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  7. Nelli!
    Ehhez most húst is tettem, mert tudod a pasik húsevők!! Így is szuper, de csináltam már sárgarépából és gombából is fasírtot azok is finomak.:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    :)))) bizony finom volt, ezt biztosan többször megfogom csinálni, csak esetleg más köretet találok ki hozzá.

    VálaszTörlés
  9. Ditta!
    Már küldöm is, nyissad az ablakot!!:))

    VálaszTörlés
  10. Szia Iván!
    Éppen a napokba gondoltam rád, mert már régen láttalak. Na a kilók engem is sikeresen meglátogattak, de erőteljesen küzdök ellenük. Főznöm kell, de sütni sajnos csak ritkán sütök.(pedig öröké süteményt ennék:)))

    Megyek és bekukkantok hozzád, de remélem valami finomság, esetleg egy szórakoztató történet vár.:)

    VálaszTörlés
  11. Mónika!
    Jó ötlet majonézzel enni, legközelebb én is azzal eszem majd.:)

    VálaszTörlés