2010. január 9., szombat

Kinyomós keksz II.




Ma megint megsütöttem ezt a kinyomós kekszet, egy másik receptet kipróbálva. Az előző is sikerült, a tésztája nagyon finom volt, de a kinyomóból való kinyomás hagyott kisebb kívánni valót maga után. Akkor eldöntöttem, hogy mindenképpen addig kísérletezem, míg 100%-os nem lesz. És örömmel jelenthetem, megtaláltam a tökéletes receptet, és a tökéletes technikát amivel percek alatt kilehet nyomni a tepsire. Jó nem a "spanyolviaszt" találtam fel, de biztosra veszem, hogy másnak is voltak kisebb problémái a kivitelezéssel. Ha tévedtem, akkor mindenkitől elnézést kérek, és csakis az én ügyetlenségem lehetett hogy nem volt minden tökéletes. Még csak annyit, hogy a recept tartalmaz étkezési keményítőt is. Én nem vagyok híve, de azért tartok itthon, szükség esetére. És most szükség volt rá, nem szerettem volna a végeredmény sikerét kockára tenni, így a keményítő is belekerült. Minden előírást betartva, egy nagyon gyorsan elkészíthető apró süteményt kaptam. Legközelebb a kakaós változatot is megsütöm, de gondolom ott a hozzávalók arányán kicsit változtatni kell.





Hozzávalók:

20 dkg liszt
12,5 dk margarin(Ráma)
10 dkg porcukor
25 gramm étkezési keményítő
1 tojás sárgája
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
2 ek tej


A lisztet a margarinnal elmorzsolni. Ezután hozzáadni a cukrot, a keményítőt, a sütőport a és a reszelt narancshéjat. Jól összekeverni, majd hozzáadni a tojás sárgáját és a tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
Ezután kivenni, majd lecsípni a tésztából, és nudlit sodorni a két tenyerünk között belőle. Ezt a nudlit belehelyezni a kinyomóba, majd párat nyomni, hogy kimenjen a levegő a tészta közül. Ha már megjelenik a tészta, akkor egy tepsire rátenni úgy, hogy a kinyomó és a tepsi között ne maradjon rés. Megnyomni, majd kicsit oldalra mozdítani a kinyomót és szépen leemelni.

Csak sima tepsire lehet kinyomni, tehát sem zsírozni, de még sütőpapírt sem kell tenni alá.

Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem, pár percig)

Ha kisült rácsra szedni és kihűteni. Légmentesen záródó dobozban sokáig ellehet tárolni. (nálam még a dobozra nem volt szükség, mert gyorsan elfogyott)

16 megjegyzés:

  1. szia
    szép hétvégét neked és pihenj...
    :))

    VálaszTörlés
  2. elviszek néhányat ebből a finomságból nasinak a filmhez..ha elfogy jövök még ha...

    VálaszTörlés
  3. Szia Gizi!

    Látogass el hozzám, kérlek! Szeretnélek meghívni a filmes játékba.

    Csodaszép hétvégét!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! Kipróbálom ezt a receptet is egyszer, bár nekem a Jade receptjével sem volt gondom, szépen ki tudtam nyomni.
    Meghoztad a kedvem hozzá...:)

    VálaszTörlés
  5. Éljen!!! Gizikém, az ég áldjon meg érte, már loptam is a receptedet!
    Nekem is a kinyomással voltak bajaim :-) Ezt meg fogom sütni, mert napok óta a fejemben motoszkál a kinyomós süti!

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Réka!
    Neked is szép hétvégét!! Vigyél csak belőle, nagyon finom!! Milyen filmet nézel??? puszi

    VálaszTörlés
  7. Ani!
    Köszönöm a meghívást, megyek és benézek hozzád!!:)

    VálaszTörlés
  8. Sedith!
    Az is nagyon jó recept, és először nekem is szépen kijött, de lehet ahogy melegedet fel a tészta, voltak kisebb gondjaim vele. Várom majd a te tapasztalatodat erről a tésztáról ha megsütöd.

    VálaszTörlés
  9. Viki!
    Szerintem ezzel már nem lesznek gondjaid. Legalábbis nekem nem volt, azért is írtam le, hogy így tudjak másoknak is segíteni. Várom a te véleményedet is arról hogyan sikerült a kinyomás.:)

    VálaszTörlés
  10. Olyan gyönyörű formásak, én is mentem ezt a receptet. Köszi, Gizi! :))

    VálaszTörlés
  11. Yasmine!
    Köszönöm!! Nagyon jó recept, érdemes kipróbálni!!!:)

    VálaszTörlés
  12. Ez is gyonyoru lett! Viszem a receptet, ha nem gond, ki fogom probalni. Koszi!

    Amugy azt olvastam, hogy ha a massza idokozben meglagyul a melegtol, be lehet tenni a hutobe nehany percre, az segit.

    Nagyon ugyes vagy!

    VálaszTörlés
  13. Tegnap én is kekszet gyártottam, szépen ki is tudtam nyomni, viszont nem tudtam a sima tepsiről felszedni sütés után. Szinte mind ripityára tört. Mi lehetett a baj szerinted?
    Az íze így is remek, szóval nem akarom feladni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves gurikati!
      Nagyon köszönöm, hogy kipróbáltad a receptemet, és örülök hogy Neked is ízlett. Viszont szomorú vagyok, hogy nem sikerült egyben leszedni a tepsiről. Sajnos nem tudom, hogy mi lehet ennek az oka. Általában a kinyomással szokott kisebb gond lenni, de erről még nem írt eddig senki. Én amikor kiveszem a sütőből rögtön egy spatula segítségével megmozgatom mindegyiket. Akkor rögtön feljön a tepsiről, és úgy hagyom kihűlni. Próbáld meg legközelebb Te is, hátha így egyben feltudod szedni. Esetleg próbáld meg sütőpapírra rányomni, úgy biztosan nem fog leragadni. (én még úgy nem próbáltam, lehet a papírra kicsit macerásabb lesz rányomni) Kérlek írd majd meg, hogyan sikerül a következő sütésnél.

      Törlés