A muffin a legegyszerűbben elkészíthető sütemény, mert csak keverünk-kavarunk, a formába kanalazzuk, és már mehet is a sütőbe. Amikor nincs időm, vagy éppen kedvem, szívesen sütök muffint..... A napokban megérkezett a "a mi Otthonunk" magazin, melyben újra indult a Terített asztal rovat, és rögtön meg is tetszett ez az almás muffin recept, így hozzáláttam a sütéshez. A tészta zabpehelyliszttel, és tönkölyliszttel készült, cukor helyett pedig édesítővel, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A muffin már magában is finom, de én azért készítettem hozzá egy finom, vaníliás mascarponekrémet. Mondhatom nem rontotta el, sőt.....
Hozzávalók 12 db-hoz:
12 dkg zabpehelyliszt
8 dkg tönkölybúza finomliszt
csipet só
10 dkg vaj
10 dkg eritrit
2 db tojás (nagy)
1 tk vaníliaaroma
2 dl tejföl (v. natúr joghurt)
10 gramm sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 db alma nagyon apró kockákra vágva
A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a csipet sót, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat. (Én a zabpelyhet kávédarálóval lisztes állagúra daráltam, és azt használtam fel.)
A vajat olvasszuk fel (csak éppen langyos legyen), adjuk hozzá az eritritet és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.
Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a tejfölt (vagy natúr joghurtot) is.
Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket és keverjük simára, majd keverjük hozzá az apróra vágott almát is.
A sütőformát béleljük ki muffinpapírral vagy szilikonos muffinformával, majd egyenletesen osszuk el 12 adagra a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen a muffinokat.
Mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 dl Milli habtejszín
A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Tálaláskor a kihűlt muffin tetejére kanalazzuk rá a mascarponekrémet, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a krémet el is hagyhatjuk, és poreritrittel megszórva tálaljuk.
Nagyon guszta és ezzel habos kiegészítővel nagyon finom lehet !
VálaszTörlésNagyon köszönöm, már magában is finom, de azért ezzel a habos krémmel az igazi.
TörlésAmiben alma és fahéj van, csakis finom lehet, és még ott van a tetején a mascarpone krém! És még Te is nyugodt szívvel eheted!
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem az almás, fahéjas sütiket, és ez a muffin annak ellenére hogy zabpehelyliszttel készült, jó szaftos maradt. Napok óta vágytam egy krémes-habos finomságra, és ez a krém nagyon illett a muffinhoz.
Törlés