2013. január 13., vasárnap

Máktorta.



Ezzel a máktortával végére is értem a karácsonyi, és szilveszteri receptek közzétételével. Szilveszterkor az elmaradhatatlan lencsés ételek mellé, minden évben mákos guba is kerül az asztalra. A 2012-es évben pedig szakítva a hagyományokkal, sem karácsonykor, (akkor mákos gubafelfújt volt) sem pedig szilveszterkor nem volt guba. Viszont készült helyette ez a mákkrémes máktorta, sok-sok mákkal. A tésztája egy könnyű, szaftos tészta, ropogós mákszemekkel, melyhez nagyon jól illett a mákos-mascarponés-habos krém. Minden mákkedvelőnek a figyelmébe ajánlom.






Tészta hozzávalói 20-cm-es formához:


5 dkg porcukor
10 dkg margarin
15 dkg liszt
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
3 dkg mák (egész)
3 ek tej


A margarint keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az egész tojást, és a tejet. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a mákot, majd alaposan keverjük össze. 

A sütőformát kenjük ki margarinnal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát és simítsuk el a tetejét egyenletesen. (én szilikonos formába sütöttem, így csak margarinnal kentem ki vékonyan a formát)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg mák (darált)
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek méz
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola
3 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A vaníliás pudingport keverjük össze a mazsolával és a darált mákkal.
A tejet és a mézet öntsük egy serpenyőbe, majd melegítsük fel. Ezután keverjük hozzá a pudingporos-mazsolás-mákos keveréket, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig. Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a teljesen kihűlt, mákos-masszát. Addig keverjük, hogy szép sima krémet kapjunk. Közben ha szükséges még cukorral ízesíthetjük.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mákos krémhez. 

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a tetejére és az oldalára a krémet. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

9 megjegyzés:

  1. Ezt megsütöm, ha addig élek is!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos a mákot nem szeretem, de a képeid olyan guszták :) Minden más jöhet belőle.

    VálaszTörlés
  3. A mákos gubával én is tartozom a családomnak, mint halogatom hétről hétre hátha elfelejtik. Ez a torta egyszerű de mégis elegáns. Tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Realmente exquisito me encantan estas semillas fotos preciosas,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  5. Nem hiszem hogy ellentudnék állni ilyen finomságnak. Nagyon guszta és finom lehet! Csatlakozom marisz57-hez !

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehetett ez a csodás torta!

    VálaszTörlés
  7. Összeszaladt a nyál a számban! Biztos olyan finom, mint amilyen szép!

    VálaszTörlés