2013. január 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sajttal-sonkával-szilvával töltött pulykamell.



 Igaz már régen vége van a karácsonyi ünnepeknek, és elkezdődött egy új év, mégis egy olyan receptet szeretnék ajánlani a hétvégére, melyet én karácsonykor készítettem el. Töltött pulykatekercset már többször, és többféle töltelékkel készítettem, de eddig mindig szeletelt pulykamellből. Most viszont egy szép nagydarab pulykamellett vettem, majd óvatosan szétnyitva, egészben töltöttem meg. Mivel nem szerettem volna, hogy sütés közben kiszáradjon a hús, így kívülről bacon szeletekkel borítottam be, a töltelék pedig szeletelt sajt, sonka, és vörös borban áztatott aszalt szilva volt. Sütés közben a bacon szép pirosra, ropogósra sült, a hús kellően szaftos maradt, a töltelék ízvilága a sajtnak, a sonkának, és az aszalt szilvának köszönhetően pedig valami isteni finom volt.






Hozzávalók:

1 kg pulykamell
1 cs szeletelt sajt
1 cs bacon
1 cs feketeerdei sonka
1 cs aszalt szilva
őrölt fehér bors
szerecsendió
 majoranna
2 dl vörös bor
Vénusz étolaj



Az aszalt szilvát pár órára áztassuk be a vörösborba, majd öntsük egy szűrőbe és hagyjuk teljesen lecsepegni.

A pulykamellet éles késsel középen óvatosan nyissuk szét. (vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk a húst!!!) Ezután tegyünk rá egy nagyobb folpack fóliát, majd húsklopfolóval óvatosan klopfoljuk ki.

Terítsünk le szintén egy nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá a felszeletelt bacont úgy, hogy kicsit fedjék egymást a szeletek. Ezután helyezzük rá a kiklopfolt pulykamellet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel. 

A befűszerezett hús közepére tegyük rá a szeletelt sajtot, és fedjük be a sonkaszeletekkel, majd halmozzuk rá a lecsepegtettet aszalt szilvát. 
Ezután a fólia segítségével tekerjük fel a húst, mint a bejglit.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg egy kevés olajjal. Ezután helyezzük rá a töltött pulykamell tekercset, és a tetejét szintén locsoljuk meg egy kevés olajjal.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor kínáljunk a felszeletelt sült mellé krumplipürét és párolt káposztát.

4 megjegyzés:

  1. Csodásan fest, elfogadnám holnapra ebédre:)Nagyon szeretjük mi is az ilyen töltött húsokat:)

    VálaszTörlés
  2. Anyukám szinte minden karácsonykor elkészíti közkívánatra :) Igaz ő nem egészben, de megértem, hogy nálad is sikere volt :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, tényleg nagyon jónak tűnik.

    VálaszTörlés
  4. Kedvencünk. Csuda guszta nálad. :P

    VálaszTörlés