2013. január 29., kedd

Almás-áfonyás leveles párna.



Gyorsan szeretnénk valami finom süteményt az asztalra varázsolni, akkor ehhez a legjobb választás a készen megvásárolható leveles tészta. Így bizony sok időt megspórolhatunk, és nem kell bajlódnunk a tészta készítésével. Töltelékként ízlés szerint választhatunk gyümölcsöt, vagy éppen túrót stb...Én almát párosítottam össze áfonyával, majd reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal ízesítettem. A végeredmény pedig egy finom ropogós tészta lett, szaftos gyümölcsös töltelékkel. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni még az utolsó morzsa is el nem fogy.





Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
2 db alma
1 cs aszalt áfonya
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez

 
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután tegyük bele egy tálba, majd nyomjuk rá a citromlevelet és keverjük össze.

Az almához ezután adjuk hozzá az aszalt áfonyát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a vaníliás pudingport. Ezután keverjük alaposan össze.

A előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére halmozzuk rá a gyümölcsös keveréket. Ezután hajtsuk rá a tészta másik felét, és a széleit kenjük le tojással, majd nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra) 

A megtöltött tésztát ezután tegyük be a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy kellően lehűljön.
A hűtőből kivéve helyezzük a megtöltött tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a tetejét kenjük le felvert egész tojással. (a lehűlt tészta sütés közben sokkal levelesebb lesz)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit. Ezután magas hőmérsékleten süssük a tésztát kb. 20 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Tudod min csodálkoztam? hogy a pudingot tésztába már használtam és tudom hogy finom, de tölteléknek csak mint por alakban eddig még nem !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet. Pudingot így még sosem használtam, de nem rossz ötlet :)

    VálaszTörlés
  3. Mmm... melegen, reggelire nagyon fincsi lehet! Anyukám is használja liszt helyett a pudingport, remek az íze!

    VálaszTörlés
  4. Guszta nagyon! Egy szelettel most este is benyomnék...Gyógyulgass!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Liszt helyett nyugodtan próbáljátok ki a pudingport. Szerintem jobban felszívja a süteményekben a nedvességet, és ízre is finomabb lesz a töltelék.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta!Szeretem az ilyen kis gyümis-vaníliás dolgokat!

    VálaszTörlés