2023. március 27., hétfő

Töpörtyűs pogácsa cukorbetegeknek.

 


Töpörtyűs pogácsát sokszor sütöttem már, de teljes kiőrlésű liszttel ez volt az első, és biztosan nem az utolsó.... (réteges töpörtyűs pogácsa recept a linkre kattintva található) A tésztára ízesített töpörtyűkrémet kentem, ettől még finomabb lett a pogácsa, de ízlés szerint darált töpörtyűvel is megkenhetjük. A hajtogatásnak köszönhetően szép leveles lett, a teteje pedig ropogósra sült. Nagyon kínálja magát, de cukorbetegként azért csakis mértékkel fogyasszunk belőle.




Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

20 dkg tönkölybúza finomliszt

1 ek sikér

3 dkg élesztő

1 dl tejföl

3 ek fehérbor

1 dl tej

1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)

25 dkg Vénusz margarin

25 dkg töpörtyűkrém (v. darált töpörtyű)

3 tk só 

1 kisebb tojás a lekenéshez



A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a sikérrel, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a tejfölt, a bort, a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és kézzel dagasszuk pár percig.

Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra a tésztát, kenjük rá egyenletesen a töpörtyűkrémet, majd hajtogassuk össze. Először a felénk eső részt hajtsuk be középig, majd a másik tésztarészt hajtsuk rá. Ezután először a bal oldaláról hajtsuk be a feléig a tésztát, majd a jobb oldaláról hajtsuk rá a tésztát.

Miután meghajtogattuk a tésztát, takarjuk le a tállal amiben összegyúrtuk, majd hagyjuk 30 percig kelni. Ezután ismételjük meg a hajtogatást, és szintén kelesszük 30 percig.

Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd éles késsel rácsozzuk be a tetejét.

Ezután ízlés szerinti pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között kissé sodorjuk meg a pogácsákat. (a leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén szaggassuk ki)

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymás mellé a pogácsákat, és a tetejét kenjük le villával kissé felvert egész tojással. (arra figyeljünk hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) 

Ezután a tepsin, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be kb. 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

(A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.)

A sütőből kivéve szedjük át egy rácsra a pogácsákat, majd úgy hűtsük ki.

 

Tipp:

Én töpörtyűkrémmel kentem le a tésztát. A ledarált, pépesített töpörtyűt sóval, őrölt borssal, és egy kanál mustárral ízesítettem, majd alaposan összekevertem. Így sokkal ízletesebb lett a pogácsa sütés után.



Tálaláskor pl. kínálhatjuk egy tányér leves mellé második fogáskánt is. Konyharuhával letakarva finom puha marad egy-két napig. Annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült, azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.


4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek, a megkevert töpörtyűkrémtől pedig ízletes lehetett. És nagyon szépen látszanak a rétegekek is! Nagyon ügyes vagy! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Valóban nagyon finom íze lett a töpörtyűkrémmel, ezután csakis így sütöm majd.

      Törlés
  2. Jó recept. Én is szoktam tk liszttel pogácsát sütni. Finom úgy is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Ani! Én már csak tk lisztet használok, és tk finomliszttel keverem. Így éppen olyan lesz mintha búza finomliszttel készült volna.

      Törlés