2022. november 12., szombat

Pizza cukorbetegeknek.

 


A teljes kiőrlésű liszttel is nagyon finom pizzatésztát lehet készíteni..... mivel házi pizza a kedvencünk, így igen sűrűn sütök. Így történt ez ma is, készült sima liszttel is,(sima liszttel készült pizza receptje erre a linkre kattintva található) és teljes kiőrlésűvel is. A pizzatésztát igen egyszerű elkészíteni, ízlés szerinti feltéttel megpakolva pedig már mehet is a sütőbe. Persze azért cukorbetegként ne faljuk be egyszerre az egészet bármilyen finom is a frissen kisült, illatozó pizza......


 

 

Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 

10 dkg tönkölybúza finomliszt

1/2 ek sikér (el is hagyható)

1,2 dkg élesztő 

0,5 dl tej 

0,5 dl langyos víz

1/2 kk cukor (az élesztő felfuttatásához)

1 kk só

1/2 ek étolaj

 

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. 

Keverjük össze a kétféle lisztet, a sikért, és a sót, majd adjuk hozzá az étolajat, a langyos vizet, és a felfuttatott élesztőt.

Ezután dagasszuk meg a tésztát, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.

Közben készítsük elő a paradicsomos szószt, és a feltéteket.

 

 


Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:

1 db sűrített paradicsomkonzerv (70 gramm)

1 kisebb vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kk szárított oreganó

1 kk szárított bazsalikom (v. friss)

csipet só

csipet őrölt fekete bors

1 dl víz

1 ek étolaj


A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát.

Pár pillanat múlva öntsük fel a paradicsommal, majd szórjuk meg a sóval, a borssal, és a fűszerekkel, majd alacsony hőfokon, főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)

Ezután botmixerrel pépesítsük mielőtt a pizzatésztát lekennénk a szósszal.

 

 


 Pizza feltét nálam:

3-4 db Kométa virsli (mentes)

10 dkg Pick párizsi

8-10 karika füstölt kolbász

10 dkg reszelt sajt


A megkelt tésztát tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd vékonyra lapogassuk el. (a sütőpapírt vékonyan kenjük le olajjal)

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a paradicsomos szószt, majd pakoljuk rá a felkarikázott virslit, füstölt kolbászt, és a felkockázott párizsit.(ízlés szerint bármilyen szalámival, kolbásszal.... megpakolhatjuk a tésztát)

Helyezzük be 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük kb. 25 percig. Ekkor szórjuk meg a reszelt sajttal, és addig süssük tovább, hogy a sajt ráolvadjon, majd vegyük ki a sütőből.

Tálalás előtt hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos finom lehet. Régen sütöttem , pedig szeretjük. Most viszont nem is tudom milyen kevés mennyiségből kellene készítenem ahhoz hogy én ne unjak rá mivel férjem igencsak keveset eszik sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Ez a mennyiség nekem két evésre volt elég.... 20 dkg lisztből nem lesz nagyon nagy pizza. Sajnálom hogy a férjed még mindig csak keveset tud enni, de bizakodjunk hogy hamarosan megerősödik, és az étvágya is visszajön.

      Törlés
  2. Mis is imádjuk a pizzát, kipróbálom a te verziódat is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm hogy kipróbálod.... persze teljes kiőrlésű liszttel azért nem olyan a tészta mint finomliszttel, de így is nagyon finom.

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett a pizzád, a gazdag feltét is csupa jó dolgokból áll. Én is szoktam teljes kiőrlésű lisztet is beletenni a pizza tésztájába, de csak egy keveset. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Próbáld ki hogy fele liszt teljes kiőrlésű legyen, fele pedig finomliszt. Akkor is könnyű lesz a tésztája, én már sütöttem úgyis.

      Törlés