2022. október 22., szombat

Karalábéleves fűszeres húsgombóccal.

 


A hűtőben árválkodott egy nagyobb méretű karalábé, akadt még egy kevés maradék darált hús és császárszalonna is, így gondoltam főzök egy finom karalábélevest melybe most fűszeres húsgombóc is kerül. A húsgombóc jó ötletnek bizonyult, mert a leves különösen finom ízt kapott..... kár lett volna kihagyni. A levesbe ízlés szerint főzhetünk még nokedlit is, akkor tartalmasabb lesz, de anélkül is laktató és nagyon finom.




Hozzávalók a fűszeres húsgombóchoz:

30 dkg darált hús (pl. sertéscomb, lapocka, csirkemell...)

5 dkg barna rizs (v. fehér  rizs)

5 dkg császárszalonna

1/2 db vöröshagyma

1 db tojás

só (ízlés szerint)

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

1 ek étolaj


A rizst enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük ki. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A füstölt császárszalonnát vágjuk fel vékonyra, majd kisebb kockára.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felvágott császárszalonnát és süssük aranybarnára, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

Ezután a visszamaradt zsiradékban pároljuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd hűtsük ki. (ha sok lenne alatta a zsiradék, akkor szedjünk ki belőle, nehogy túl zsíros legyen majd a húsgombóc)

A darált húshoz adjuk hozzá a kihűtött vöröshagymát, a császárszalonnát, a rizst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze a húsmasszát.

A húsmasszából ezután vizes kézzel, formázzunk ízlés szerinti méretű húsgombócokat, majd tegyük félre. (Én kb. diónyi golyókat formáztam.) 



Karalábéleves hozzávalói:

1 nagyobb, zsenge karalábé

1-2 db sárgarépa

1 db zöldség

1/2 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 db tv paprika

1 kisebb csokor zöldfűszer (zöldségzöld, zellerzöld, lestyán)

só (ízlés szerint)

1/2 ek liszt

2 ek étolaj

kb. 1,5 l víz


A karalábét, sárgarépát, zöldséget pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és futtassuk meg.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt karalábét, a sárgarépát, és a zöldséget, majd néha megkeverve pároljuk pár percig.

Ezután keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd szórjuk meg a liszttel, kicsit pirítsuk le, és öntsük fel a vízzel. 

A levest ezután ízlés szerint sózzuk, tegyük bele a paradicsomot, a paprikát, és az összekötött zöldfűszercsomót, majd forraljuk fel.

Amikor a leves felforrt, helyezzük bele az előzőleg elkészített húsgombócokat, majd kisebb lángon addig főzzük míg a hús is, és a zöldségek is megpuhulnak.

A levesbe még belefőzhetünk ízlés szerint nokedlit is.....



Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk. A levesbe ízlés szerint főzhetünk még nokedlit is, akkor tartalmasabb, laktatóbb levest tudunk feltálalni.


2 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek lehetett, és nagyon guszta a tálalásod! Én is főztem már karalábé levest húsgombóccal, nagyon jó ötlet 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! A húsgombóchoz a maradék szalonnát, is felhasználtam, nem is gondoltam hogy ilyen finom lesz a leves. A hideg beköszöntével egyre többször főzök levest. :)

      Törlés