2015. június 22., hétfő

Cseresznyés-sajtkrémes sütemény.




A hétvégén a cseresznyedömpingnek köszönhetően természetesen csakis cseresznyés sütemény kerülhetett a tányérunkra. A tészta egy egyszerű kevert tészta, dióval, fahéjjal, és citromhéjjal megbolondítva. Mielőtt a sütőbe került volna ez az egyszerű tészta, mely már így magában megsütve is finom, én még megpötyögtettem némi sajtkrémmel, és bőven megszórtam magozott cseresznyével. A végeredmény pedig egy finom szaftos sütemény, melynek bizony nem lehetett ellenállni. Cseresznye helyett ízlés szerint megszórhatjuk meggyel, vagy éppen sárgabarackkal is.






Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
5 dkg darált dió
17 dkg vaj
4 db tojás (nagy)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
75 gramm natúr  joghurt 
1 citrom reszelt héja
1 mk őrölt fahéj


A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk át.

A darált diót keverjük össze a reszelt citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal.

A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és külön-külön mindegyikkel keverjük alaposan össze.

Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a joghurtot, majd először kanalazzuk hozzá a diós keveréket, végül pedig a sütőporos lisztet. Addig keverjük (1-2 perc), hogy egy sima masszát kapjunk.

Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.






Sajtkrémes réteg hozzávalói:

20 dkg mascarpone (v. zsíros sajtkrém)
1 ek porcukor
1 db tojás (nagy)

Kell még hozzá 50 dkg kimagozott cseresznye.


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és az egész tojást, majd keverjük össze, de arra figyeljünk nehogy túl folyós legyen. (én fakanállal csak nagyjából kevertem össze, így nem lett folyós)

Ezután a mascarponés keveréket kisebb halmokba kanalazzuk rá a tesiben lévő tészta tetejére. Végül pedig szórjuk meg a kimagozott cseresznyével.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 60 percig, tűpróbáig. Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, akkor takarjuk le egy fóliával, (v. sütőpapírral) és úgy süssük tovább, nehogy megégjen. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le fóliával)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet és ez a dekoráció isteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! :) Tényleg isteni finom, és más gyümölccsel is működik.

      Törlés
  2. Valami szenzációs ez a sajtkrémes cseresznyés sütemény. Annyira finom, hogy el széditő. Pontosan a legkedvencebb gyümölcsöm! a sajtkrém, és a cseresznye nagyon klassz kombináció!
    Puszillak, Gizike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elisabeth, nagyon köszönöm!! A tészta finom szaftos, és a sajtkrém a cseresznyével nagyon összeillik. Meggyel, és sárgabarackkal is készülök még megsütni. Próbáld ki, biztosan nálad is sikere lesz, az unokáid szeretni fogják. :) Puszillak!

      Törlés