2013. február 14., csütörtök

Zöld felesborsó leves.



Nyirkos időben mint amilyen mostanában erre mifelénk van, (szerencsére a nagy havazás nem ért el eddig) nincs is jobb egy finom, meleg levesnél. Eddig felesborsóból csak sárgát főztem, azt nagyon szeretem akár levesnek, vagy éppen főzeléknek elkészítve. Nemrégiben azonban vásárlás közben megakadt a szemem a zöld felesborsón, és gyorsan vettem is belőle. Aztán már majdnem el is feledkeztem róla, amikor a napokban a kezembe került a zacskó. Először azon gondolkodtam mit is főzzek belőle, majd úgy döntöttem, hogy egy finom levest. A borsó mellett került még bele zöldség, és némi bacon is. A végeredmény pedig egy nagyon finom leves lett, melyet sajtos pirítóssal tálaltam.






Hozzávalók:


20 dkg zöld felesborsó
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db paszternák (el is hagyható)
1/2 zeller
15 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db húsleveskocka
őrölt bors
víz


A bacont vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A zöld felesborsót alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

Egy serpenyőbe kezdjük el pirosra sütni a bacont. Amikor már kezd színt kapni,  adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és így pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a feldarabolt zöldségeket. Keverjük alaposan össze, szórjuk meg őrölt borssal, majd pároljuk még pár percig. Végül öntsük bele a felesborsót, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a leveskockát. (a sózással vigyázzunk mert a bacon sós)

Szép lassan főzzük a levest addig még a zöldségek megpuhulnak. Arra vigyázzunk hogy a borsó nehogy teljesen szétfőjön. 

Tálaláskor ízlés szerint kenyérrel, vagy sajtos pirítóssal kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Gizike,nagyon guszta és finom a zöldség leveved. Szivesen megkostolnám, de inkább egy nagy tányérral me enném. Mi nagyon szeretjük a levest, pláne a kis unoka fiam.

    Köszönöm kedves szavaidat, vissza jöttem ujra a blogomra, és maradok ameddig lehet. Sajnálom hogy műtéten mentél keresztül, és remélem hamarosan rendbe jössz. Te nagyon szorgalmas vagy a főzés és sütésben, nem is csodálkozok hogy fenn tartod a blogodat, mert tényleg enni kell, és jobban esik az otthoni főtt étel...és finomabb!
    Puszillak, várom leveledet

    VálaszTörlés