2012. május 4., péntek

Spenótos-ricottás gombóc.




Egy ideje a terveim között szerepelt, hogy spenóttal ízesített gombócokat fogok készíteni, és most végre el is készült. Azért várakoztam ilyen sokáig, mert mindenképpen a saját termésű spenótból szerettem volna elkészíteni. Eddig viszont a spenót inkább visszaakart bújni a földbe, minthogy  növekedésnek induljon. Pár napja viszont nem győzöm szedni, még a végén egészen olyan leszek mint Popeye.:))) Először úgy gondoltam, hogy tejföllel meglocsolva fogom tálalni a gombócokat, aztán ez annyiban változott, hogy sajtmártást készítettem hozzá. A gombócot is, és a sajtmártást is fokhagymával, őrölt borssal és szerecsendióval ízesítettem,  így nagyon összhangban voltak egymással. Mivel nagyon egyszerű, és rövid idő alatt elkészíthető ételről van szó, így főként a kevés idővel rendelkező, ám spenótkedvelők figyelmébe ajánlanám.





Hozzávalók:

20 dkg spenót
15 dkg ricotta (v. túró)
egy marék petrezselyemzöld
10-12 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt (nálam gouda)
késhegynyi szerecsendió
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)





A spenótot forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd 2-3 percig főzzük. Ezután szűrjük és csepegtessük le, majd kinyomkodjuk belőle ki a vizet.

Az alaposan kinyomkodott spenótot, és a petrezselyemzöldet nagyobb darabokra vágjuk fel.

Egy tálba tegyük bele a ricottát, (vagy túrót) majd adjuk hozzá az összevágott spenótot, a reszelt sajtot, a petrezselyemzöldet, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, szerecsendióval, és villával alaposan keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, a lisztet, és kézzel formázható masszává gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a massza, akkor még lisztet adhatunk hozzá)

A masszából vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd egy tálcára helyezve kb. 30 percre tegyük be a hűtőbe pihenni.

Egy edénybe forraljuk fel az enyhén sós vizet, majd helyezzük bele a gombócokat. Várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és pár percig főzzük tovább. Ezután egy szűrővel szedjük ki a vízből, alaposan lecsepegtessük le, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálalhatjuk reszelt sajttal megszórva, tejföllel megcsorgatva, ízlés szerint sajtmártással. (Én sajtmártással, és olívaolajjal meglocsolva tálaltam.)


6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól mutat, szinte hihetetlen hogy spenótból tudtál gombócot csinálni! A spenót kedvelők biztosan örülni fognak neki. Egy gombócot a Te kedvedért biztosan megkóstolnék, mert tudod én nem szeretem a spenótot?:-))

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez de jó lehet! Kérek szépen *.* Honnan jön ez a rengeteg szuper ötlet?

    VálaszTörlés
  3. Hú ezt nagyon szeretem én is. Mér készítettem ilyet, nagyon jó!:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek, imádom már így képről is:) A sajtmártással valami mennyei lehet, nevezhetnéd Popey gombócnak is:)

    VálaszTörlés
  5. Már az előző bejegyzésednél nagyokat nyeltem, ez meg teljesen betette a kaput. Ugye tudod, hogy spenót függő vagyok, már írtam valakinél, hogy akár egy hétig is képes vagyok a spenótfőzeléket enni, mert én csak azt csináltam eddig belőle. Te pedig teljesen új megvilágításba hoztad ezt a zöld levélkét! :))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.

    Nagyon finom, és főként a sajtmártással együtt. Érdemes kipróbálni, főleg Barbinak ajánlanám, mivel én is spenótimádó vagyok, így megpróbálom többféleképpen elkészíteni.

    VálaszTörlés