2012. május 24., csütörtök

Cukkinis tészta.





A cukkini elkészítésének számtalan módja van, és ennek szerintem csakis a fantáziánk szabhat határt. A cukkinit vagy nagyon szereti valaki, vagy éppen rá sem tud nézni a belőle készült ételekre. Én az előző csoportba tartozom, és az egyik nagy kedvencem. Nyáron a frissen leszedett termésből, szívesen készítek salátát, különböző tésztás, húsos, és rakott ételeket. Persze télire mindig kerül néhány csomaggal a fagyasztóba, és abból már inkább csak levest, vagy főzeléket készítek. (cukkinis receptek itt megtekinthetőek) Most egy igen egyszerű, és kb. fél óra alatt elkészíthető tésztás receptet ajánlanék minden cukkini imádónak.  A tésztát gyúrhatjuk akár saját magunk is, mint én most,  de idő hiányában a készen vásárolt tésztával is remek ebédet, vagy éppen vacsorát készíthetünk.






Hozzávalók:

1 db zsenge cukkini
20 dkg tészta
2 dl főzőtejszín
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
reszelt sajt a tetejére






A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel az olívaolajat és vajat, adjuk hozzá a lereszelt cukkinit, keverjük össze, majd kezdjük el párolni.

Pár perc után nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Keverjük össze, majd pároljuk félpuhára a cukkinit.

Amikor már félpuhára  párolódott, öntsük hozzá a tejszínt, keverjük alaposan össze, és pároljuk puhára. (ha szükséges, még ízlés szerint fűszerezzük utána) Mire a cukkini készre párolódik, a tejszín is besűrűsödik.

Közben főzzük ki a tésztát enyhén sós vízbe, majd szűrjük, és csepegtessük le alaposan.
Végül óvatosan keverjük hozzá a készre párolódott cukkinihez, majd tálalásig tartsuk melegen. (legjobb, ha rögtön tálaljuk)

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd ízlés szerint reszeljünk rá sajtot, és úgy kínáljuk. Az elkészült tésztát nemcsak sajttal megszórva fogyaszthatjuk, hanem pl. szaftos húsok mellé, köretként is kínálhatjuk.


9 megjegyzés:

  1. Guszta! Nagyon vonzó számomra finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Már én is alig várom legyen cukkinink, majd készítek ilyet, nagyon szeretem:)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a cukkinis tésztát, nekem bármikor jöhet!

    VálaszTörlés
  4. Már én is alig várom a cukkínit a kertben :) Nagyon finom lehet, szeretem az ilyen ételeket :)

    VálaszTörlés
  5. Köszöntök mindenkit a cukkiniimádók táborában!! Én sem tudom megunni,a cukkinis tészta az egyik kedvencem. Már többféle változatban készítettem. Tavaly sajnos nagyon keveset termett, de reménykedem hogy idén összekapja magát, és még a fagyasztóba is tudok télire eltenni.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet.Nagyon gyors és fincsi(még a húsimádó férjemnek is ízlett :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adrienn! Én köszönöm, hogy kipróbáltad a receptemet, és nagyon örülök neki, hogy a férjednek is ízlett!! :)

      Törlés