2012. február 19., vasárnap

Őszibarack tésztakoszorúban.




Már alig merem leírni, mert lehet hogy nagyon unjátok,  de ma megint  Michel Roux "tészta varázs" című könyvéből készítettem el ezt a desszertet. Mivel az eddig kipróbált receptek, mind nagyon finomak voltak, a tészták pedig a Mester tanácsait követve szerintem tökéletesre vizsgáztak, így egyszerűen nem tudom megállni, hogy minden tésztafajtát ne próbáljak ki. (eddig kipróbált receptek itt megtalálhatóak) Most éppen az égetett tésztára, és erre az egyszerű, ám nagyon finom őszibarackos tésztakoszorúra esett a választásom. Égetett tésztát már többször, ám különböző mennyiségű hozzávalókból készítettem, és eddig is megvoltam elégedve a végeredménnyel. Mivel ez a tészta ugyanazokból a hozzávalókból, de más-más arányban hozzáadva készült, így azért a különbség érzékelhető volt. Bevallom én megint kicsit leegyszerűsítettem a folyamatot, mert nem habzsákból nyomtam ki a tésztát, hanem egyszerűen csak rákanalaztam a sütőpapírra, és nedves kézzel megformáztam. (a habzsák használata számomra mind a mai napig kihívásnak számít, és ha csak tehetem eltekintek tőle) Sütés után egy nagyon finom mandulával megszórt ropogós tésztát kaptam, melyet az előzőleg megkaramellizált őszibarackkal koronáztam meg. Tálalás előtt a tetejére rácsorgattam a kissé besűrűsödött karamellt, és pár perc múlva, már csak az üres tányérok látványa fogadott.





Hozzávalók 8-10 db tésztakoszorúhoz:

60 ml tej
60 ml víz
1/2 mk só
50 g vaj
1/2 tk kristálycukor
2 db tojás
70 g liszt
lekenéshez 1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel

A tejet, a vizet, a sót, és a cukrot egy edénybe tenni, majd kis lángon, kevergetve forráspontig melegíteni.
Ezután levenni a tűzről és apránként, kevergetve beleszórni a lisztet. Addig keverni, még teljesen csomómentes, sima tészta lesz.

Ezután visszatenni a tűzre, és közepes lángon, 1 percig, folyamatosan kevergetve, megpirítani a tésztát, majd levenni a tűzről.
A forró tésztához egyesével hozzákeverni a tojásokat, hogy egy sima, fényes tésztát kapjunk.(én robotgéppel kevertem simára, de fakanállal is keverhető)


Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a tésztát habzsákba tölteni, és 7-8 cm átmérőjű, kb. 1 cm magas tésztakorongokat nyomni rá. (én rákanalaztam a papírra a tésztát, és nedves kézzel megformáztam a korongokat)
Ezután lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd megszórni mandulaforgáccsal.

Előmelegített sütőbe tenni, és 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütni. A sütési idő felénél a sütőajtaját résnyire kinyitni, hogy a gőz eltávozzon, így a tészta ropogós lesz.(én egy fakanalat tettem az ajtóhoz, hogy résnyire legyen csak nyitva)
A sütőből kivéve rácsra helyezni a tésztakorongokat, és teljesen kihűteni.

Karamellizált őszibarack:

8-10 db őszibarack (nekem most befőtt)
10 dkg barnacukor
10 dkg vaj
1 citrom leve

A cukrot és a vajat egy edénybe tenni, majd állandó keverés mellett, világos színűre karamellizálni.
Ezután hozzáadni a citromlevet, majd pár percig kevergetve lassú tűzön továbbfőzni. Ekkor belehelyezni a felezett őszibarackokat, majd a karamellel locsolgatva pár percig főzni, hogy a karamell bevonja a barack felületét. Ezután kiszedni, majd kihűteni a barackokat. (ha frissen szedett őszibarackból készítjük, akkor a barackokat tepsibe tenni, ráönteni a karamellt, és a sütőben kb. 10 perc alatt puhára párolni, közben többször meglocsolni a karamellel)

A tésztakorongokat tányérra tenni, majd mindegyik közepére ráhelyezni egy őszibarackot. A tetejére egy keveset rácsorgatni a megmaradt karamellből, porcukorral kicsit megszórni, majd tálalni.

22 megjegyzés:

  1. De jó, lassan tényleg elnézek a könyvesbolt felé...:) Jobbnál jobb receptek! Nagyon tetszik ez is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, ne halogassad sokáig a könyv beszerzését, mert szuper receptek vannak benne. Megrendelheted úgy is, ha rákattintasz az oldalsávba a könyv linkjére.

      Törlés
  2. Ez aztán különleges! Mesteri! Látom új irányt vettél. Nekem is ki kellene már próbálnom teljesen más dolgokat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sándor nagyon köszönöm!!! Ezt a könyvet ajándékba kaptam a kiadótól, és megpróbálok minél több receptet elkészíteni belőle, ezzel egy kicsit megreklámozva. Nagyon jól, és pontosan írja le a különböző tészták elkészítését, és szuper receptek tartoznak hozzá.

      Te olyan csodás dolgokat készítesz, hogy nem hiszem, hogy változtatnod kellene bármit is.

      Törlés
  3. Évi!Dehogy unjuk!Hozzátok csak Zsuzsival a jobbnál, jobb reciket, így mi is kipróbálhatjuk majd.Finom volt gondolom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli köszönöm a biztatást, de sokszor már tényleg kínos újra, meg újra leírni. Viszont olyan szuper receptek, hogy mindenképpen szeretném megmutatni mindenkinek. Nagyon finom volt, és roppant egyszerű elkészíteni.

      Törlés
  4. Már útban a könyv, alig várom, hogy kézbe vehessem, mert annyi finomságot mutattál belőle! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi ez szuper!!! Meglátod le sem tudod majd tenni, és kedved lenne rögtön végigsütni az összes receptet. Kíváncsian várom, hogy Te melyiket próbálod ki elsőként.:)

      Törlés
  5. Gyönyörű:) Ez is egy tökéletes kis remekmű és nem unjuk még, kérjük a többit:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike nagyon köszönöm!!!Már tervbe van a következő finomság.:)

      Törlés
  6. Varázslatos! Nagyon jól sikerült könyvnek tűnik, ha minden recept (és milyen különlegesek)ilyen jól le van benne írva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska valóban nagyon részletesen le van írva minden, sőt vannak olyan hasznos tanácsok, melyeket nem is lehet itt leírni, azt látni kell a könyvbe.:)

      Törlés
  7. Most már én is megnézem ezt a könyvet...Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti nem fogod megbánni!!! Biztos vagyok benne, hogy Te csodákat tudnál alkotni a könyv receptjeiből.:)

      Törlés
  8. Gratulálok a 3 évhez és a fantasztikus receptjeidhez, kedves Gizi! Annak meg külön örülök, hogy itt vagy a közelemben (vagy én a tiédben).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves ismeretlen!!! Nagyon köszönöm a gratulációt, és örülök hogy tetszenek a receptjeim. Annak is örülök, hogy itt vagyunk egymáshoz közel, de még jobban örülnék, ha betudnálak azonosítani. Köszönöm, hogy látogatod a blogomat, és további jó sütést-főzést kívánok.

      Törlés
  9. Jaj Gizike szenzációs ez a süti, hogy milyen guszta tud lenni!!!Yammy!!

    VálaszTörlés
  10. Hú, ez a fotó a süteményről nagyon szuper! Guszta! :)

    VálaszTörlés