2011. február 13., vasárnap

Narancsos kacsasült.





A hétvégi ebéd tervezgetése közben, eszembe jutott, hogy van még egy kacsa a fagyasztóba. Így már csak azon agyaltam, milyen formába készítsem el. Szeretjük a hagyományos módon megsütve, viszont most szerettem volna számunkra kicsit különlegesebb módon elkészíteni. Végül a narancsos változat mellett döntöttem, és bizony jól tettem, mert nagyon-nagyon finom lett. Tegnap feldaraboltam a kacsát és a zsírosabb bőrös részét lefejtettem és kisütöttem, majd ezt a kacsazsírt befűszereztem, és azzal pácoltam be a sütésre szánt részeket. Sütés előtt narancslevet csavartam rá, majd édes fehérbor társaságában párolódott. Sütési idő vége felé, mellétettem a feldarabolt narancsot, és így sütöttem készre. A fennmaradó szaftból kiszedtem a megsült húst és a narancsot, majd leszedve a tetejéről a zsírt, a szaftot kicsit besűrítettem. Tálaláskor ezzel a szafttal locsoltam meg a húst. Köretként tejszínes sült sárgarépát kínáltam mellé, és bizony az ízek nagyon jól illettek egymáshoz. Mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a narancsos kacsa receptet, ha valami más, különleges ízvilágra vágyik nem pedig a hagyományos kacsasültre.





Hozzávalók:


kacsacomb (kicsi és nagy)
5 db narancs
1-1,5 dl édes fehérbor
kacsazsír

rozmaring
kakukkfű
őrölt fehérbors
3 szem borókabogyó
4-5 db szegfűszeg
1 tk keményítő
méz

Az egész kacsát feldarabolni, majd a zsírosabb bőrös részeket lefejteni és egy serpenyőbe pici vizet aláöntve kisütni. (így finom kacsatöpörtyűt és zsírt kapunk)

A sütésre szánt részeket besózni, majd az elkészített pácba jól beleforgatni és párórát állni hagyni. (én este pácoltam be és egész éjjel a hűtőben pihent)


Pác készítése:

A kisült zsírt hagyni kihűlni, majd ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt fehérborssal jól összekeverni.
A besózott húst, jól beleforgatni, majd lefedve párórát pihentetni.

Egy tepsibe egymás mellé helyezni a bepácolt húst, majd rányomni két narancs levét és aláönteni a bort. Beletenni a szegfűszeget és az összenyomott borókabogyót. Ezután a tepsi tetejét alufóliával lefedni.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. másfél óra alatt puhára párolni.
Ekkor levenni a fóliát, majd a hús mellé tenni a feldarabolt narancsokat. (a narancsokat éles késsel meghámozni, úgy hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta)
A húst olvasztott mézzel vékonyan megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és szép pirosra sütni.

Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivenni a sütőből és kiszedni a zsíros szaftból. Fóliával lefedni és melegen tartani.

A visszamaradt szaftról óvatosan leszedni a zsírt.
Egy tk keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a szaftot visszatenni a tűzre, beleönteni a keményítőt és állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni.

Tálaláskor tányérra helyezni a húst és a narancsot, majd besűrített szafttal meglocsolni. Köretként kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy tejszínben sült sárgarépát.

22 megjegyzés:

  1. Gizus,ez valami mennyei lehetett,az a szaft rajta ahogy megnéztem,meg az a comb,hmmmm,nem semmi,na legközelebb ha készítek kacsát így fogom elkészíteni az már biztos!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta!
    Én azt mondtam többet nem sütök kacsát, mert a felére sül össze:-)

    VálaszTörlés
  3. Én is gondolkodtam valami hasonlón, köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  4. Kacsa narancssárga néz ki!
    Üdvözletét és csókok,
    Maya

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép - és biztos nagyon fincsi is - a kacsád. És tetszik a "felhívásod" is a "szavakat a díjak helyett"! Lehet, (sőt biztos), hogy néhány kedves szó legalább akkora - ha nem nagyobb - dicséret, mint egy díj. És az ember úgy örülhet neki, hogy nincs vele annyi "feladat". (Nekem napokba telt, mire a továbbítást meg tudtam csinálni, bár lehet, hogy csak én vagyok nagyon ügyetlen!) A kacsára visszatérve: ez megint nagyon jó recept!! Csak gratulálni tudok, hogy ilyen fantasztikus dolgokat találsz ki! Üdv.: Mari

    VálaszTörlés
  6. Fél olvasásnál abba kellett, hogy hagyjam. Összefutott a nyál a számban. Elő kell szednem a sült kacsacombokat a zsírból s kicsit átformálni narancsosra :)
    Jaj! nagyon gyönyörűűűűűű !!!!! Gizus Te leszel az oka, ha az éjjel korgógyomorral fogok aludni :))

    VálaszTörlés
  7. Hű de guszta! Jó kis ünnepi recept lehet ez mai vacsira :)

    VálaszTörlés
  8. Most ezt muszáj volt elkövetni, csorog a nyálam :)))

    VálaszTörlés
  9. Ditta!
    Bizony mennyei volt, legalábbis nekünk nagyon ízlett. Érdemes kipróbálni, kicsit feldobja a megszokott sült kacsát. Kíváncsian várom, neked is ízlik-e majd.:)

    VálaszTörlés
  10. Gesztenye!
    Köszönöm!! Bizony jól összetud menni a sütés közben, de néha azért csak-csak rászánom magam én is. Viszont így feldarabolva, talán kevésbé esett össze a hús.:)

    VálaszTörlés
  11. Kati!
    ne gondolkodj tovább, inkább cselekedj!! Meglátod megéri.:)

    VálaszTörlés
  12. Terike!
    Köszönöm!!! Valóban nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  13. Mónika!
    Bizony az volt, fincsi!!:)

    VálaszTörlés
  14. Danke Maya!

    Vielen Dank, daß du vorbeischauen.

    Grüße und küsse!!!

    Gizi

    VálaszTörlés
  15. Mária!
    Nagyon köszönöm a kedves szavaidat. Látod az ilyen visszajelzésekért már megérte elkezdeni a blogírást. A kacsa isteni finom, bátran merem ajánlani.

    Tudod nekem is napokba telik mire a végére érek egy-egy küldözgetésnek. Lassan már teljesen értelmét vesztik ezek a játékok, díjak. Egy komment szerintem többet ér, és abból látni hogy kik járnak hozzánk rendszeresen, és nemcsak éppen akkor kukkantanak be.:)

    VálaszTörlés
  16. Viki!
    Csakis reménykedni tudok benne, hogy gyomorkorgás nélkül telt az éjszakád!!!:))
    Kíváncsian várom, neked ízlett-e így a kacsacomb.

    VálaszTörlés
  17. Colors in...!!
    Köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  18. Bianka!
    Muszájnak nem volt muszáj, de olyan finom volt. Tessék megcsinálni, és akkor majd én megyek epekedni hozzád.:))))

    VálaszTörlés
  19. Ami!
    Köszi!! Köszi!! Köszi!!:)

    VálaszTörlés