2010. december 20., hétfő

Borleves mandulás-habgaluskával.




Hosszú évek óta karácsonykor mindig ezt a könnyű, ám nagyon finom borlevest tálalom fel. Az elkészítése is nagyon egyszerű, és mivel a gyümölcsleveshez hasonlóan langyosan, vagy éppen hidegen fogyasztható, így már jóval a tálalás előtt elkészíthetjük. Igaz idén még nem végleges, hogy ez a leves kerül-e az ünnepi asztalra, mivel a nemrégiben kipróbált narancskrémleves is nagyon finom. Tehát én még tanácstalan vagyok, de mindenkinek bátran merem ezt a borlevest is ajánlani. Mindenképpen minőségi bort válasszunk, mert csakis azzal érhetjük el ezt a finom ízhatást. Én általában Tokaji bort vásárolok, és abból készítem el. Tálaláskor pörkölt mandulába forgatott habgaluskával a tetején kínáljuk. 

Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot pedig vaníliaaromára kell cserélni, és a mazsolából is elegendő 3 dkg-ot beletenni.






Hozzávalók:

5 dl édes fehérbor (minőségi)
2 dl víz
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
2 dl tejszín
reszelt citromhéj
2-3 db szegfűszeg
2-3 szegfűbors(el is hagyható)
kicsi darabka fahéj
1 cs mazsola
2 db tojássárgája



Egy edénybe tegyük fel forrni a bort, a vizet, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a reszelt citromhéjat és a fűszereket.(a fűszereket én teatojásba teszem bele, így egyben kivehetőek)
Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve, kb. 10 percig főzzük. Ezután szedjük ki a fűszereket..

A tojások sárgáját keverjük simára egy evőkanál cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután egy szűrőn szűrjük át, hogy egy sima, selymes levet kapjunk.

Ezután adjuk hozzá a mazsolát, majd forraljuk fel, és pár percig még főzzük. Közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesíthetjük egy pici cukorral.

A mandulaforgácsot állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, 1-2 perc alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki.

A tejszínhabot (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a pörkölt mandulaforgácsba.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulaforgácsba forgatott habgaluskát és úgy kínáljuk.


Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot pedig vaníliaaromára kell cserélni, és a mazsolából is elegendő 3 dkg-ot beletenni. 
 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 250 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 11 g


3 megjegyzés:

  1. Kár, hogy nem szeretem a boros ételeket^^
    De ettől függetlenül nagyon guszta ezekkel a felhőcskékkel :)

    VálaszTörlés
  2. Araniel!
    Köszi, bizony nagy kár, mert nagyon finom!!!:)

    VálaszTörlés
  3. Bianka!
    Mi nagyon szeretjük, olyan igazi ünnepi leves.:)

    VálaszTörlés